недеља, 7. август 2016.

Ćutanje Puteva RS


Nedavno su mi izvori fantastično upućeni u sva dešavanja u Javnom preduzeću Putevi Republike Srpske iznijeli frapantne podatke. Tvrde da izvodjači radova, ne svi, u gradnji novih i rekonstrukciji postojećih magistralnih puteva koriste neprimjeren materijal odnosno da ne poštuju zakon koji je jasno propisao koji materijal mora da se koristi. O konkretnim preduzećima kasnije a moji izvori tvrde i da se sve radi u saradnji sa Putevima i pojedincima na rukovodećim pozicijama u tom preduzeću. Tvrde i da postoji volja da bi sve bilo lako dokazivo. Potrebno je pogledati imovinu pojedinaca u Putevima i kako je rasla u posljednjih nekoliko godina i na osnovuu čega. Priča je izuzetno teško dokaziva jer je neophodno ispitati materijal kojim su pravljene odredjene dionice puteva. Na nekima je u posljednjih nekoliko mjeseci bilo nekoliko saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom, moji izvori tvrde da se ne može zanemariti loš materijal kojim se prave i rekonstruišu te dionice.

Naime, moji izvori tvrde da umjesto eruptivnog materijala, izvodjači radova uz odobravanje Puteva ili makar pojedinaca iz tog preduzeća puteve prave materijalom koji se izvlači iz rijeka i melje. Takva izgradnja je mnogostruko jeftinija i donosi ogroman novac izvodjaču radova. I pojedincima u Putevima RS. O čitavoj priči nedavno su upoznati i pojedini poslanici NSRS koji su obećali da će tražiti zvaničnu provjeru informacije i uzorke sa spornih magistralnih poteva.

Putevi RS mi nisu odgovorili na konkretna pitanja upućena 22 jula. Isto kao što nije bilo odgovora ni na pitanja o izdvajanju novca za obnovu puteva koji nisu bili poplavljeni. Isto kao što nije bilo odgovora u slučaju Elektrounion!

Poštovani,

Molim Vas da mi odgovorite na sljedeća pitanja

1. Da li svi izvodjači radova na magistralnim i regionalnim putevima u RS (izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih puteva) koriste za to odgovarajući materijal?

2. Da li se u svim slučajevima kada je to propisano koristi eruptivni materijal?

3. Da li je dozvoljeno u gradnji i rekonstrukciji magistralnih puteva koristiti tucani materijal koji se vadi iz korita rijeka?

4. Zašto se, ukoliko se koristi potreban materijal, na magistralnim putevima u RS nedugo nakon rekonstrukcija stvaraju kolotrazi?

5. Koji materijal je korišten u nedavnoj rekonstrukciji magistralnog puta od Crne rijeke prema Banja Luci?


Pozdrav, Vladimir Kovačević novinar RTVBN