субота, 9. април 2016.

Žičara

Švajcarski grad Crans Montana nudio je turističku saradnju gradnju Banja Luci. Ta ponuda na adresu prvih ljudi Banja Luke stigla je 2012 godine a na tu ponudu niko nikada nije odgovorio. Izvori iz gradske uprave uvjeravaju da su Švajcarci, izmedju ostalog, Banja Luci kao donaciju nudili polovnu ali očuvanu i iskoristivu žičaru koja bi bila iskorišćena na lokalitetu od Alibabe do vrha Banj brda.

Ponuda je propala iako su u pismu predstavnici švajcarskog grada ostavili i ime kontakt osobe koju treba kontaktirati da dodje do saradnje. Dovoljan je bio jedan telefonski poziv. Nepotrebno je napominjati kolika bi atrakcija bila žičara u Banja Luci i da bi vjerovatno obogatila turističu ponudu grada.

Priča oko žičare aktuelna je pogotovo nakon posljednjih dešavanja na Banj brdu odnosno pokušaja da se omogući saobraćaj svim motornim vozilima do spomenika na Banj brdu.
Ta nastojanja gradske vlasti predvodjene SNSD-om nastupila su nakon što je poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini otvorila motel i restoran na najpoznatijem banjalučkom izletištu. Prije toga rampa koja brani prolazak motornim vozilima nikome nije smetala.



Švajcarski grad Crans Montana, inače, jedan je od turističkih centara te zemlje sa akcentom na ski turizam.