уторак, 12. април 2016.

Nisu poplavljeni ali je bilo posljedica- Nedjo Trninić ministar saobraćaja. Putevi i dalje bez odgovora.

Novca nema za poljoprivrednike, mlade bračne parove, tudju njegu I pomoć, borce ali zato ima za firme čiji su vlasnici u najtješnjim mogućim vezama sa predstavnicima vlasti u Republici Srpskoj.

Putevi Republike Srpske još nisu odgovorili na pitanja koja su im upućena u februaru a koja se odnose na način na koji su potrošena sredstva koja su Putevi dobili od Fonda solidarnosti. Putevi su novac tražili i dobili za sanaciju šteta od poplava na tri dionice za koje su mi izvori iz ovog preduzeća tvrdili da uopšte nisu stradale u poplavama. Putevi su od Fonda solidarnosti za tu namjenu dobili 5,5 miliona maraka.


Ministar saobraćaja Republike Srpske, Nedjo Trninić, potvrdio je u medjuvremenu da je tačno da ti putni pravci nisu bili poplavljeni uz ogradu da je ipak bilo nekih posljedica koliko on zna. Odgovor bez odgovora što i nije iznenadjenje jer uopšte nije nevjerovatno da ministar saobraćaja ustvari zaista i ne zna ništa o „sanaciji“ tri putna pravca.  „Sanaciju“ putnih pravaca novcem iz Fonda solidarnosti odradili su Mrkonjić putevi odnosno MG Mind.

Zanimljivo je da o načinu na koji se troše sredstva prikupljena u Fondu solidarnosti apsolutno ništa ne znaju ni poslanici Narodne skupštine. To su mi potvrdili odreda svi sa kojima sam razgovarao u posljednjih deset dana.

Evidentno je da upravni odbor Fonda solidarnosti odnosno Vlada sa novcem Fonda raspolažu ili su raspolagali kako žele bez bilo kakve odgovornosti.


ponedeljak 22. februar

Solidarni Putevi, pomažu Mrkonjić puteve!

Upravni odbor Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske pod predsjedavanjem predsjednika Vlade kao predsjednika Upravnog odbora Željke Cvijanović odobrio je 22.07 2015 godine 5.540.000 maraka na zahtjev Puteva RS.
Novac je odobren za sanaciju šteta nastalih od poplava na tri putna pravca.
Crna Rijeka-Ugar, Gornja Vijaka-Razboj i Ukrina – Gornja Vijaka.
Najviše sredstava odobreno je za dionicu magistralnog puta M16 Crna Rijeka-Ugar, 2.840.000 maraka.
Moji odlično obaviješteni izvori iz Puteva Republike Srpske tvrde da su Putevi obmanuli Fond solidarnosti i predsjednika Vlade jer su novac tražili i za sanaciju putnih pravaca koji nisu oštećeni u poplavama. Isti izvori pojašnjavaju da u ovom slučaju nema krivice predsjednika Vlade jer Upravni odbor Fonda solidarnosti normalno vjeruje institucijama koje podnose zahtjev za sredstvima iz Fonda.


Izvori savršeno upućeni u dešavanja u Putevima napominju da putni pravac Crna Rijeka-Ugar nije bio poplavljen u majskim poplavama kako se navodi u zahtjevu Puteva. Tvrde da je to isto tako vrlo upitno kada su ostali putni pravci u pitanju.
Rehabilitaciju putnog pravca Crna Rijeka-Ugar rade Mrkonjić putevi u vlasništvu MG Minda.
Moji izvori tvrde faktura radova na rehabilitaciji ove dionice napumpana je na 2.840.000 maraka a stvarna vrijednost ne bi trebalo da prelazi jedan milion.
Ono što je vrlo zanimljivo projekat za izvodjenje radova na ovoj dionici naručili su i platili upravo Mrkonjić putevi koji su kasnije taj projekat prodali Putevima Republike Srpske. Zatim dobili posao na tom projektu.

Na putu se radi rekonstrukcija i podiže se tampon za šta treba gradjevinska dozvola koju izvodjač radova nema. U nekoliko navrata radovi su obustavljani ali su pod pritiscima nastavljani. Radovi su izvodjeni u sred zime iako su morali biti obustavljeni do kraja zimske službe jer se radi o puti prvog reda.

Putevi Republike Srpske nisu odgovorili na sljedeća pitanja poslata na internet adresu sa zvanične stranice Puteva RS.

Poštovani,

Molim Vas da mi odgovorite da li su sljedeće dionice puteva oštećene u poplavama 2014-te godine:

1. magistralni put M-16 dionica Crna Rijeka-Ugar
2. regionalni put R-474 dionica Gornja Vijaka-Razboj

3. regionalni put R-476 dionica Ukrina-Gornja Vijaka

nastaviće se...