уторак, 5. април 2016.

Zdravstveni sektor na izdisaju

Upravni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske donio je odluku kojom se planira novo kreditno zaduženje Fonda u iznosu od 43 miliona maraka. Takvu odluku treba da potvrdi i odobri ministarstvo finansija. Kredit će ukoliko bude realizovan biti iskorišten za pokrivanje tekućih obaveza. Što i jeste najveći problem.


Odluku o novom zaduženju u Fondu pravdaju činjenicom da nije ostvaren planiran prihod od uvodjenja novih akciza na duvan i alkohol ali i time što se u Republici Srpskoj ne uplaćuju doprinosi za zdravstvo.
Prema priznanju Fonda zdravstvenog osiguranja zbog neuplaćivanja doprinosa Fond je u gubitku 79 miliona maraka.

U 2015 godini prema podacima Fonda nisu uplaćeni doprinosi za zdravstvo za 37 400 radnika ni za jedan mjesec. U Fondu napominju da im je kredit neophodan kako bi se omogućilo nesmetano ostvarivanje prava osiguranika odnosno kako se ne bi uskraćivala prava iz zdravstvenog osiguranja.

Što znači da to sada već nije moguće. To i nije novost jer je Fond zdravstvenog osiguranja u decembru prošle godine pisao upravi banjalučkog Kliničkog centra kada je Klinički centar obaviješten da do kraja godine prima samo hitne slučajeve jer je Klinički centar u tom momentu već bio potrošio sav novac koji je bolnica imala na raspolaganju od Fonda a u Fondu nije bilo dodatnog novca.

Zanimljivo je svaki put podsjetiti kada se priča o zdravstvu u Republici Srpskoj kako su ministar zdravlja Dragan Bogdanić i predsjednik Vlade Željka Cvijanović  u više navrata istakli kako je zdravstvo Srpske na vrlo zavidnom nivou i medju najboljima u regionu.

P.S. Nakon najave ministra Bogdanića da će Republika Srpska nabaviti aparat za tipizaciju tkiva čijom kupovinom bi bila omogućena kadaverična transplatacija bubrega još se ništa nije desilo.
Aparat košta, u odnosu na sredstva koje Srpska izdvaja iz budžeta za usluge dijalize, tričavih dva miliona maraka.