уторак, 8. март 2016.

Toplana ponovo o novom tarifnom sistemu

Iz banjalučke Toplane ponovo najavljuju mogućnost uvodjenja novog tarifnog sistema odnosno fiksnih I varijabilnih troškova (Blic 8.3.2016).
Ista priča aktuelna je bila u avgustu prošle godine ali se tada od nje odustalo. Očigledno na kratko.





Toplotni udar na gradjane 24.08.2015

Toplotni udar prijeti gradjanima Banja Luke. Toplana je najavila da će od grada tražiti podršku za uvodjenje novog tarifnog sistema odnosno fiksnih i varijabilnih troškova.
U Toplani se pozivaju na već spornu ali usvojenu Odluku o opštim uslovima za isporuku toplotne energije. Sada im za primjenu dijela te Odluke koji se odnosi na fiksne i varijabilne troškove treba posljednja pozitivna reakcija skupštine grada.
U prevodu to konkretno znači da će priključnu snagu, odnosno fiksne troškove plaćati svi koji su priključeni na toplovod bez obzira na to da li koriste usluge Toplane.
Svi gradjani Banja Luke koji su se isključili sa grijanja ali i oni koji su platili ugradjivanje kalorimetra ipak će plaćati usluge Toplane i to kroz fiksne troškove. Ti fiksni troškovi iznosiće, prema ranijim najavama, oko 30 odsto varijabilnih troškova.
Fiksne troškove plaćaće i oni gradjani kojima se troškovi naplaćaju na osnovu kvadrature.
Toplana, definitivno, ima namjeru da svoje usluge naplaćuje gradjanima Banja Luke koji uopšte ne koriste usluge Toplane.
Ovakva najava Toplane može se okarakterisati samo kao nasilan pokušaj uvodjenja plaćanja i vraćanja korisnika koji su se odjavili sa mreže.

Ono što je sasvim izvjesno jeste to da se ovakve najave u potpunosti kose sa Zakonom o zaštiti potrošača Republike Srpske i to u nekoliko članova direktno.

Član 49, stav 1 ovog Zakona jasno kaže da potrošnja toplotne energije treba da bude obračunata na osnovu stvarnih isporuka očitanih na mjernom uredjaju potrošača. Znači, potrošač bi Toplani trebalo da plati onoliko koliko njegov mjerni uredjaj pokaže da je potrošio.
Ovaj član se u slučaju toplane ni sada ne primjenjuje jer Toplana uglavnom toplotnu energiju naplaćuje, ne po osnovu potrošnje već po kvadraturi.
Po potrošenoj količini toplotne energije plaćaju samo korisnici koji su ugradili kalorimetre za koje su već platili Toplani. Troškovi ugradnje kalorimetra neće ih spasiti novih fiksnih troškova. Ukoliko zahtjev Toplane dobije podršku odbornika.

Član 67 Zakona o zaštiti potrpšača u Republici Srpskoj još je jasniji. U njemu piše da se zabranjuje isporuka potrošaču proizvoda ili usluge koju potrošač nije naručio ako takva usluga zahtjeva plaćanje.

U Toplani su ranije ideju o fiksnim troškovima pravdali tvrdnjama da svaki korisnik koji se odjavio sa toplovodne mreže i dalje koristi toplotu koju isporučuje Toplananukoliko se nalazi u zgradi čiji drugi stanari koriste usluge Toplane jer toplovodna mreža prolazi i kroz stanove koji su se isključili sa mreže.

Bilo bi zanimljivo vidjeti reakciju Toplane kada bi zajednica etažnih vlasnika od Toplane tražila plaćanje korišćenja prostora, zidova i cijevi koje prolaze kroz odredjenu zajednicu etažnih vlasnika.

Član 144 Zakona o zaštiti potrošača precizirao je i kazne za trgovca kao pravno lice u iznosu od 2000 do 10 000 maraka ako ne obračunava potrošnju električne energije, toplotne energije, gasa, vode i slično na osnovu stvarnih isporuka očitanih na mjernom uredjaju potrošača.

Toplana i sada po kvadratu naplaćuje istu cijenu usluge isporuke toplotne energije bez obzira na kvalitet usluge.


Toplana je definitivno pred kolapsom što je djelimično i najavljeno u informaciji koja je nedavno predstavljena skupštini grada. Ovo je samo pokušaj odgadjanja definitivnog kolapsa koji se nazire godinama. Taj kolaps je temeljito utaban u periodu do 2012 godine kada je Toplana bila u vlasništvu Vlade.