недеља, 13. март 2016.

Dobro mjesto za dobre ljude

Banja Luka dobro mjesto za dobre ljude. Novi je slogan SNSD-a za najveći grad Srpske. Slogan za koji tvrde da nije izborni iako je očigledno da jeste. Slogan nije loš jer bi za dobre ljude svako mjesto trebalo da bude dobro. Slogan gotovo da je nadahnut nadom i optimizmom proljeća, nadahnut promjenama. Medjutim dolazi iz stranke koja deceniju i po vlada Banja Lukom. 

Dva su zaključka koja se nameću. Prvi da su u vladajućoj stranci odlučili konačno da Banja Luka bude dobro mjesto za dobre ljude jer to do sada nije bila a drugi da u ovoj stranci imaju ekskuzivitet odlučivanja ko su dobri ljudi. Dobri su po ovom sloganu oni kojima je dobro u Banja Luci. Dobri su u vladajućoj stranci.

Banja Luka dobro mjesto za dobre ljude. Uzalud ponavljam ništa manje mi ne zvuči umobolno. Možda manje umobolno zvuči onima koji pojma nemaju šta se dešavalo i dešava u Banja Luci.
Slogan se namjestio kao poručen da podsjeti da je Banja Luka rupa do rupe. 

Nikada gore stanje nije bilo na banjalučkim saobraćajnicama od kada sam stekao vozačku dozvolu. A dobro se sjećam tog datuma, Zvezda izbacila Lester. Rupa do rupe doslovno. U centru, u svim naseljima. Čak i na Mejdanu što je nedopustivo.

Slogan se namjestio kao poručen da podsjeti da Banja Luka dobro mjesto za dobre ljude još nije riješila ni mali dio klizišta i tako pomogla svojim gradjanima da riješe probleme koji su ih pritisnuli nakon poplava. Možda nisu dovoljno dobri za dobro mjesto. (o projeketu saniranja klizišta i saradnji sa UNDP uskoro).

Banja Luka je toliko dobro mjesto za dobre ljude da vrijeme ne želi da ode. Javni satovi u Banja Luci mjesecima pokazuju isto vrijeme. Ne zbog sjećanja na zemljotres. Već zbog sjećanja na novac u budžetu. Na Mejdanu sat pokazuje tačno vrijeme svaka 24 sata.

Banja Luka je dobro mjesto za dobre ljude jer banjalučka Toplana ponovo od gradjana Banja Luke pokušava da naplati i ono što im ne prodaje.

No dobro, slogan je najavljen tek kao nešto što slijedi. Kada pobjede na izborima u Banja Luci. Onda će da gradu donesu nešto sasvim novo što do sada nikako nismo imali priliku da vidimo.

Nevjerovatno...