субота, 5. март 2016.

IRB će teško do para Republike Srpske iz Bobar banke

Investiciono razvojna banka odobrila je i dala kredit od pet miliona firmi Akva siti u vlasništvu Slobodana Pavlovića. Kredit je realizovan preko finansijskog posrednika a to je bila Bobar banka.
Iz IRB-a su odgovorili na pitanje o sudbini tog kredita ali i nekih drugih kredita koji su takodje realizovani preko Bobar banke (Ranči Gradiška). 

Iz odgovora je očigledno da u IRB-u kao jedini problem vide to što im likvidacioni upravnik Bobar banke nije dozvolio izuzimanje  kreditnog portfolia iz Bobar banke. Evidentno je da je sudbina kredita koje je IRB davala preko Bobar banke izuzetno neizvjesna odnosno da te pare vjerovatno neće više vidjeti IRB-a. To se vidi i iz pojašnjenja iz IRB-a u kojem piše da ukoliko IRB ne uspije sudskim postupkom da naplati potraživanja ova institucija staje u red zajedno sa svim ostalim povjeriocima Bobar banke koji će se naplaćivati iz stečajne mase. U odgovoru IRB-a ne piše koliko im Akva siti odnosno Bobar banka još duguju novca po osnovu kredita od pet miliona maraka.


Odgovor IRB-a o kreditu Akva sitiju

"Firmi Akva siti je odobren kredit preko finansijskog posrednika Bobar banke, odnosno, Ugovor o zajmu potpisan je s Bobar bankom, a ne s Akva siti. Bobar banka je dalje propisala uslove obezbjeđenja i ugovor s krajnim korisnikom, u ovom slučaju s Akva siti. To znači da Bobar banka vraća kredit IRBRS bez obzira da li Akva siti uredno izmiruje obaveze prema Bobar banci. Do otvaranja likvidacionog postupka Bobar banka je sve obaveze prema IRBRS uredno izmirivala. Nakon otvaranja likvidacionog postupka blokirana su sredstva Bobar banke, A IRBRS je pokrenula sudski postupak protiv banke u likvidaciji radi preuzimanja kompletnog IRBRS kreditnog portfolia odobrenog preko ove banke."