уторак, 22. март 2016.

Laboratorija od milion maraka 17 mjeseci u tehničkom prijemu!

U zdravstvu Srpske priča priču stiže.

Laboratorija za tuberkulozu nivoa 3 biosigurnosti u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske ne radi tvrde moji izvori.
Riječ je o milion maraka vrijednoj laboratoriji koju je za potrebe Instituta, tvrde isti izvori, radila jedna zagrebačka firma. Nešto nije uradjeno kako treba a ta firma više ne postoji.
Apsurdno je da je ta ista laboratorija svečano uz prisustvo ministra zdravlja Dragana Bogdanića otvorena u oktobru 2014 godine. Najavljena je kao nešto najbolje u toj oblasti do sada vidjeno u Republici Srpskoj. Tako bi i bilo, tvrde moji izvori, da je laboratorija ikada stavljena u funkciju.
U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske odgovorili su na pitanja u vezi sa pomenutom laboratorijom.

„Laboratorija za tuberkulozu, nivoa 3 biosigurnosti, koja se nalazi u Institutu za javno zdravstvo RS u Banjaluci, još nije počela sa radom i trenutno se nalazi u fazi tehničkog prijema.
IZJZ preduzima sve mjere kako bi uslovi za rad laboratorije bili potpuni i dok se oni ne ispune, laboratorija je u fazi provjere.“-napisali su u Institutu.

Ono što je očigledno, prema tvrdnjama iz Instituta jeste to da se laboratorija nalazi u fazi provjere i tehničkog prijema 17 mjeseci. Iako je već svečano puštena u rad.

U Institutu, medjutim, ne sjede skrštenih ruku. Moji izvori tvrde a napominju da je to utvrdila i revizija da je u Institutu zaposleno previše ljudi i da više bukvalno nemaju gdje da sjede. Institut planira proširenje na zgradu Krajina osiguranja tvrde izvori. Takvu informaciju nisu demantovali u Institutu.

„Nedostatak prostora je problem sa kojim se Institut susreće duže vrijeme. Već imamo dva centra smještena na dvije različite lokacije u gradu i za te prostorije se redovno plaća kirija. Prije nekoliko mjeseci ukazala se prilika za iznajmljivanjem većeg i finansijski povoljnijeg prostora i jedna od mogućih lokacija je i zgrada Krajina osiguranja. Na taj način bismo rasteretili matičnu zgradu Instituta, a smjestili još jednu službu i jedan od gore pomenutih centara na jedno mjesto, bliže matičnoj zgradi.“-pojašnjenje je Instituta.


Nastaviće se...