петак, 25. март 2016.

Dijaliza neriješiv problem u Srpskoj


Pacijenti u Republici Srpskoj i dalje čekaju da u Srpskoj bude omogućena kadaverična transplatacija bubrega. Za tako nešto potrebno je kupiti aparat za tipizaciju tkiva koji košta oko dva miliona maraka. Takvu mogućnost najavio je u januaru ministar zdravlja Dragan Bogdanić. Pored aparata za tipizaciju neophodno je postojanje volje da se ovaj problem riješi i olakša život dijaliznim pacijentima u RS. Koji nemaju gotovo nikakva prava koja im sleduju zbog njihove bolesti. Pomoć pacijentima koji zavise od dijalize na način da im bude omogućena šansa u vidu transplatacije sa mrtvog donora u suprotnosti je sa interesima dijaliznih centara sa kojima je Vlada potpisala ugovore.

Iz federalnog ministarstva zdravlja su mi odgovorili kakva je situacija u ovom entitetu.

Sarajevo, 21.03.2016. 


PREDMET: Odgovor na novinarski upit

Poštovani,

Da li je u Federaciji BiH moguća kadaverična transplatacija bubrega?
Da, u Federaciji Bosne i Hercegovine je moguća kadaverična transplantacija bubrega. Uvjeti transplantacije ljudskih organa i tkiva od  živog ili umrlog lica u svrhu liječenja, na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine su utvrđeni odredbama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u cilju liječenja ( „Službene novine Federacije BiH“  broj: 75/09). Uzimanje organa i tkiva sa umrlog lica definirano je odredbama Zakona, i to od člana 28. do člana 34.
Da li u Federaciji postoji aparat za tipizaciju tkiva i ako postoji da li je u javnom vlasništvu?
U Federaciji Bosne i Hercegovine tipizacija tkiva se radi u Zavodu za transfuzijsku medicinu Federacije BiH i UKC Tuzla, i to pomoću različitih analiza i metoda (jedna serološka i dvije molekularne metode:PCR-SSO i PCR-SSP).
Da li ministarstvo zdravlja odnosno Vlada dijaliznim pacijentima uplaćuju novčanu pomoć na mjesečnom nivou i koliku?
Sukladno Listi zdravstvenih usluga koje se financiraju iz sredstava federalnog fonda solidarnosti, od 06.06.2014. godine, iz sredstava fonda financiraju se usluga hemodijalize, prijevoz i topli obrok za dijalizne pacijente. Novčana pomoć  koja se na mjesečnom nivou na ime naknade isplaćuje dijaliznim pacijentima na osnovu utvrđenog stupnja invalidnosti nije u nadležnosti Federalnog ministarstva zdravstva, već spada u nadležnost Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.


                                                                                Stručni savjetnik za odnose s javnošću
                                                                                                                Zlatan Peršić