понедељак, 19. октобар 2015.

Osvajanje Banj brda!

Jasno je kao dan bilo i čim je najavljeno da će se na Banj brdu praviti restoran kodnog naziva Novak da će biti dozvoljen prolazak vozilima šetalištem od Alibabe do Banj brda. Jednostavno nije bilo realno očekivati da budu ispoštovani viši, javni interesi na štetu interesa pojedinaca. Tako je u Banja Luci i Republici Srpskoj godinama. Niz je takvih primjera u posljednjih desetak godina...
Na Banj brdu nije nemoguće doći do riješenja koje bi zadovoljilo sve strane, i grad i ljude koji koriste jednu od posljednjih oaza za šetnje u prirodi i lične interese.
Potrebno je proširiti šetalište, napraviti žičaru ali je najjednostavnije očigledno pustiti saobraćaj.
Bez obzira što je investitor znao u šta se upušta i kakvi propisi važe i prije nego što je počeo sa gradnjom restorana. Čini mi se, s obzirom na stranačke knjižice klijentele koja će uglavnom posjećivati novi restoran da je borba gradjana „Rekreativna zona Banja Luka“ osudjena na propast. Kao i većina gradjanskih borbi u ovom gradu. Jednostavno zato što ljude nije briga i zato je tako kako jeste.

U nastavku je saopštenje inicijative gradjana „Rekreativna zona Banja Luka“ povodom kršenja važećih propisa proteklog vikenda kada su se vozila koja su prevozila goste restorana jedva mimoilazila sa majkama sa kolicima i starijim rekreativcima.

„Inicijativa građana "Rekreativna zona Banjaluka" posljednji put upozorava Gradsku upravu – ne puštajte automobile među pješake i rekreativce u Rekreativnoj zoni Banja Luka (Banj brdo)!


Sagledavajući situaciju u saobraćaju koja je bila u nedjelju 18.10.2015. u Rekreativnoj zoni Banja Luka (Banj brdo), inicijativa građana "Rekreativna zona Banjaluka" osjeća potrebu da Gradskoj upravi i javnosti skrene pažnju na veoma veliku opasnost po pitanju sigurnosti pješaka koja je vladala zbog naredbe kojom su svi koji su htjeli svojim automobilima mogli nesmetano proći prema novootvorenom restoranu.

„Još jednom ponavljamo da je uspostavljanje saobraćaja na Banj brdu u Rekreativnoj zoni Banja Luka, među pješake koji tu zonu koriste za rekreaciju i šetnju, veoma opasno! Jednostavno rečeno, tehnički uslovi te saobraćajnice i trenutna velika popularnost rekreativne i pješačke zone ne čine je sigurnom za pješake i vozače automobila. Nadamo se da ovaj apel šaljemo u pravo vrijeme, na pravu adresu i da u ovom gradu postoje odgovorne i savjesne osobe.“ - rekao je Goran Pivašević, jedan od pokretača i članova inicijative.


„Ovom prilikom želimo da obavijestimo širu javnost da je direktor Turističke organizacije Banja Luka dao nalog radnicima koji obezbjeđuju prolaz kod rampe da puštaju sve automobile čiji vozač naglasi da je gost novootvorenog restorana. Ova njegova odluka je javno kršenje odluke o ograničenom saobraćaju na tom putu, koja je još uvijek na snazi. Takođe, napominjemo da za posljedice svih narednih reakcija nazodovoljnog stanovništva našeg grada, će biti direktno odgovoran i gospodin Barašin. O stavu javnosti kao i o samoj atmosferi, možemo reći da je jako opasna i da postoji velika mogućnost da stvari izmaknu kotroli“ – podvukao je Tihomir Dakić, turistički vodič za grad Banja Luka i član inicijative.“