понедељак, 16. мај 2016.

Mito Travar: Izdajnici vs. Lopovi


         
  NE MOŽE NAM NIKO NIŠTA - OSIM NAS SAMIH

Sama činjenica da nije bilo ni mrtvih ni razbijenih glava predstavlja, reklo bi se, civilizacijsko dostignuće i potvrdu da u Republici Srpskoj demokratija, ipak, zna tu i tamo da iždžiklja, makar i ako na nju motri 2.000 policajaca. Svijetu (ako je to neko u njemu uopšte prepoznao kao vijest), regionu, a i nama samima prilično nevjerovatno je zvučala i izgledala subotnja „monotonija“, okončana za dva i po sata, u kojoj nije bilo belaja, Srbi nisu krenuli na Srbe, a oba skupa su završena pjesmom i mirnim razlazom Ali budući da vlast nije srušena niti najurena, izostanak drame sa elementima tragedije zapravo je najznačajniji, ako ne i jedini dobačaj Protesta i Kontramitinga.


    Moram priznati da sam se kidao od smijeha dok sam gledao onu dvojicu nesretnika iz Slobodarske partije Austrije kako pocupkuju uz taktove „Ne može nam niko ništa“ by Mitar Mirić, a u interpretaciji Milorada Dodika, trudeći se da shvate kakva je to muzika i šta to on, pobogu, pjeva. Numera se završila, ali ne i agonija Haralda Vilimskog i njegovog mlađeg kolege, jer je Dodik nastavio sa „Ovo je moja kuća“ Marinka Rokvića, još jednim folk hitićem iz njegovog predizbornog džuboksa. I iako nije rekao ništa novo Dodik je opet pokazao da je neprevaziđeni štimung-majstor šatora i mitinga, te da ostali na bini i oko nje samo figuriraju. U polučasovnom govoru, koji je na momente ličio na urlikanje, prvo je prizivao državnost Republike Srpske.

„Srpski narod je, kroz istoriju, naučio jednu stvar, da je sloboda jednaka onome što jeste država, ako nemate državu nemate ni slobodu, ako nemamo slobodu bićemo pokupljeni i pobijeni, zato moramo da se borimo za državu, a naša država je Republika Srpska, ne interesuje me niko, ni Server, ni razni drugi bjelosvjetski hohštapleri koji kažu da Republika Srpska nije država, ona je država“, grmio je Dodik, a egzaltirana masa pozdravljala.

Potom je odigrao na provjerenu kartu svoje ljubavi prema Srbiji i izdaje nacionalnih interesa u institucijama BiH, optužujući opozicionare da šuruju sa Bakirom Izetbegovićem koji zagovara neoosmansku politiku na Balkanu.

„Branimo danas republiku od unutrašnje izdaje, a izdaja je kad odete u Sarajevo i klimate glavom umjesto da kažete da ne može, izdaja je kad u Sarajevu ne smiješ da kažeš da si Srbin, izdaja je kad ne smiješ da kažeš da voliš Srbiju i kad ne navijaš za Srbiju u Sarajevu, izdaja je kad doneset mehanizam koordinacije, a da niste pitali mene“, dreknuo je Dodik i udario se po prsima. Ipak, uputio je i apel okupljenima da se raziđu i miru, tvrdeći da se na trgu okupilo 35.000 ljudi, iako ih, brat-bratu, nije bilo više od 10.000.

„Na ovom skupu je danas sedam puta više nego na ovom drugom u blizini, ali nismo došli da se brojimo, nego smo došli da se pokažemo da smo tu, jer hoćemo stabilnost i mir, a odavde ćemo mirno otići kao što smo i došli, otići svojim kućama, porodicama i prijateljima. Ja znam da su i ovdje u parku naši prijatelji, naši sugrađani, naši kumovi, čak naša braća, ali su u zabludi oni koji ih vode“, poentirao je Dodik i priprijetio masi da ni pod razno ne odlazi u pravcu parka.

A u parku je Mladen Bosić, na zaprepaštenje mnogih, dreknuo. Ni manje ni  više nego „Mile, lopove!“, pokazavši da nije baš beskrvan. Bosić je pročitao neke prilično konkretne zahtjeve, kao što su raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora i njihovo sprovođenje zajedno sa lokalnim, formiranje prelazne vlade nacionalnog spasa, isplata boračkih dodataka, podsticaja poljoprivrednicima i ostalih davanja, ukidanje poskupljenja struje, raskidanje sumnjivih koncesionih ugovora i zaustavljanje rasprodaje nacionalnih resursa, te dva možda i najneostvarljivija: rasvjetljavanje svih ubistava i korupcionaških afera i oživljavanje privrede. Lijepo i kratko sročeno, ali za koga obavezujuće? Vlast se sigurno ni počešati neće.
Ne može se prenebregnuti činjenica da su park, za razliku od trga, pohodili mahom oni koji su to željeli. Dobro, bilo je partijskih igrača, podmlatka i aktivista, ali su protest omasovili nekadašnji borci, ratni-vojni invalidi, bivša i ugnjetena radnička klasa i mali akcionari, ali i penzioneri, studenti i nezaposleni. U SzP-u su tvrdili da su skupili 20.000. Teško. Biće prije upola manje, čisto da bude nerješeno sa onima na trgu.

Paradigma srpskih podjela u malom je, svakako, bilo i prisustvo Sonje Karadžić, ćerke Radovana Karadžića na jednom, odnosno Darka Mladića, sina Ratka Mladića, na drugom skupu. Oni su se, takođe, obraćali masi, ne pretjerano zapaljivo, preovladavali su umirujući tonovi. I pozivanje na budućnost.

Ma šta ko mislio o jednodnevnoj prohibiciji u banjalučkim kafanama, kafićima i prodavnicama, ona je dala rezultat. Naravno da niko nije mogao zabraniti pristalicama jednog ili drugog skupa da se obezbjede sa bar litrom „žeste“ za usput, ali treba porazmisliti šta bi se desilo da im je dozvoljeno da se razmile po gradskim birtijama i podmažu, a onda tako podmazani negdje sretnu. Vjerovatno bi svjetski mediji tada imali razloga da više pažnje posvete banjalučkom dešavanju naroda.

Na kraju, ali ne manje bitno, negdje na barikadama, dok su policajci kunjali ili jeli burek, a u parku i na trgu se gromko zborilo o izdaji i slobodi, o Bakiru i opljačkanim milionima, o prenesenim nadležnostima i trendu opšte bježanije odavde, dogodio se brak. Nije patetika, svega mi, samo čista, nepatvorena ljubav Dijane i Miroslava Saradžića koju nisu željeli da krunišu nekog drugog dana. Štrčalo je tako njih dvoje, u vjenčanici i odijelu, srećni i zagrljeni, na putu od matičara ka restoranu.
Nasuprot silesiji kolektivnog jada, nesreće  i zavađenosti koja je tog ranog majskog popodneva kružila Banja Lukom.

P.S. Srećniji od Dijane i Miroslava je vjerovatno bio anonimni harmonikaš iz Gospodske ulice. Izašao je da svirajući od prolaznika izmami koju marku, a dobio je trećinu prosječne mjesečne penzije u Republici Srpskoj. Stotkom ga je častio neko čija plata iznosi petnaest prosječnih penzija.