четвртак, 19. мај 2016.

Frka na Pravu

Pravni fakultet u Banja Luci, tehnički, nema dekana.
Komisija za izbor dekana na ovom fakultetu je 12 maja ponovo na mjesto dekana izabrala Vitomira Popovića dosadašnjeg dekana ovog fakulteta.


Popović je, zanimljivo, bio jedini kandidat nakon što je svoju kandidaturu povukao Željko Mirjanić, nekadašnji poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.
U čemu je problem? U tome što rektorat, prema mojim saznanjima, neće potvrditi izbor Popovića jer bi mu to bio treći mandat na mjestu dekana Pravnog fakulteta u Banja Luci. Isti stav imao je i doskorašnji rektor Univerziteta u Banja Luci, Stanko Stanić.

Statutom Pravnog fakulteta u članu 26 precizirano je da se dekan bira na period od četiri godine sa mogućnošću jednog reizbora. Vitomir Popović dekan na pravu  prvi put je postao 2008 godine.

Ono što je takođe interesantno jeste to da niko u Komisiji za izbor dekana nije reagovao na član 59 Statuta. Popović je izabran za dekana glasanjem na Pravnom fakultetu sa 27 glasova za, 3 protiv i 1 uzdržanim. Njegov izbor treba da potvrdi rektor banjalučkog Univerziteta što se još nije desilo.