четвртак, 5. новембар 2015.

Karton oko palca

Svako malo neko od predstavnika Vlade Republike Srpske odvali kako je situacija u zdravstvu Republike Srpske odlična. Ponekad se to potenciranje odličnog zdravstva toliko forsira bez da iko bilo šta pita da čovjeku dodje da se razboli i odleži koji dan u nekoj od naših zdravstvenih ustanova.

Prvo je, prije izvjesnog vremena ministar zdravlja Dragan Bogdanić izrekao narečenu tvrdnju da bi isto krajem mjeseca ponovila predsjednik Vlade Željka Cvijanović. Nisu pričali o tome gdje se liječe ministri sadašnji i bivši i zašto izbjegavaju naše zdravstvene ustanove? Nisu pričali ni o tome koliko se čeka na pojedine preglede a pogotovo nisu pričali o tome zašto Republika Srpska i dalje nema aparat za tipizaciju tkiva koji bi omogućio transplataciju bubrega sa mrtvog donora. Zna se zašto taj aparat nema ni jedna domaća ustanova. Nema jer bi to ugrozilo poslove privatnih zdravstvenih ambulanti koje se bave dijalizom a sa kojima je budžet Srpske napravio odlične ugovore. Odlične po te dijalizne centre.

Situacija u zdravstvu Republike Srpske je toliko dobra da je ministarstvo prosvjete obavijestilo škole srednje i osnovne u banjalučkoj regiji da sistematske preglede ima da urade u jednoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi.

Situacija u zdravstvu Republike Srpske je toliko dobra da su radnici zaposleni u Narodnoj skupštini kao i poslanici sistematske preglede radili u Medicini sporta i rada ali je ta ustanova posao oko tih sistematskih pregleda završavala u jednoj privatnoj zdravstvenoj ambulanti.

Ne radi se o istim ambulantama.