среда, 25. новембар 2015.

Banja Luka odbila gradjansku inicijativu

Skupština grada Banja Luka na zasjedanju 24.11.2015-te godine nije podržala gradjansku inicijativu za Borik. Ova inicijativa je skupštini grada predala peticiju sa više od 5000 potpisa. U inicijativi se traži od skupštine grada da se stavi van snage prethodna odluka o izmjeni regulacionog plana kojom se predvidja gradnja crkve u ovom naselju na zemljištu koje trenutno služi kao dječije igralište. Neposredno pored škole Branko Ćopić.
Nevjerovatno je da mišljenje više od 5000 punoljetnih gradjana koji su potpisali peticiju gradskim vlastima ne znači ništa.
Inicijativa jeste bila uvrštena na dnevni red skupštinskog zasjedanja ali na glasanju nije dobila potrebnu podršku.
Protiv gradjanske inicijative bili su svi prisutni odbornici SNSD-a kao i jedan odbornik NDP-a. Za inicijativu bio je ostatak opozicije pomognut DNS-om. Inicijativa je dobila devet glasova za, deset protiv, tri odbornika bila su uzdržana. Devet odbornika bilo je odsutno i nisu ni glasali o iniciijativi gradjana.

Izmjenom regulacionog plana, koji je tražila Crkva, planira se izgradnja crkve i pomoćnih objekata. Regulacionim planom centar istok gradnja crkve bila je planirana kraj Vrbasa nedaleko od Jevrejskog kulturnog centra ali je Crkva odustala od te lokacije.


vezani tekst Crkva u Boriku