понедељак, 4. септембар 2017.

Popis dolazi na naplatu

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine svim opštinama i gradovima u BiH dostavila je upustvo o utvrdjivanju kvalifikacija, broja, imenovanju i razrješenju i obuci članova lokalnih izbornih komisija. CIK zahtjeva od lokalnih zajednica da ubuduće prilikom formiranja lokalnih izbornih komisija vode računa o nacionalnoj strukturi a u skladu sa rezultatitma popisa iz 2013 godine.
Ovakva dešavanja najavio sam sredinom prošle godine. Popis je, inače, vrlo nepovoljan po Republiku Srpsku jer je pokazao da Srba u BiH ali i u RS ima znatno manje od očekivanog broja.



среда, 08. јун 2016.

Prava priča o popisu-guske u magli


Srpski političari u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini kada je popis u pitanju lutaju kao guske u magli. Niko ne zna šta radi osim Milorada Dodika, tvrde moji izvori koji odlično poznaju tematiku, koji svjesno manipuliše pričom oko popisa. Opozicija svjesno ili iz neznanja a ne zna se šta je gore upada u zamku Milorada Dodika kada je u pitanju popis tvrde moji sagovornici. Jedna od tih zamki je dogovor Ivanić-Dodik o vanrednoj-posebnoj sjednici NSRS.

Republika Srpska trenutno može uraditi malo šta ili gotovo ništa kada su u pitanju objavljivanje popisa i rezultati popisa u Bosni i Hercegovini. Jednostavno je tako jer su Zakon o popisu i Metodologija vodjenja statistike na nivou Bosne i Hercegovine usvojeni u februaru 2013 godine i za njih su glasali srpski predstavnici u zajedničkim BiH institucijama. Vlast na nivou BiH u ime Srpske većinski je predstavljao u to vrijeme SNSD.

Zakonom i Metodologijom precizirano je da je vlasnik kompletnog popisnog materijala Agencija za statistiku BiH a da su entitetske statističke agencije-zavodi samo servis državne Agencije. Agencija za statistiku BiH ima kompletna ovlašćenja kada su popis i popisni materijal u pitanju, to nije dobro za Republiku Srpsku ali to se nije desilo preko noći već je neko u ime Republike Srpske dao pristanak da se to desi. Činjenica jeste da se popisni materijal nalazi u Istočnom Sarajevu ali to ne mijenja suštinski ništa jer Republika Srpska i kada bi željela do materijala ne može doći.

Moji sagovornici uvjeravaju da su svi detalji oko popisa usaglašeni prije popisa Metodologijom vodjenja statistike. Ponavljaju da dosta stvari nije povoljno po Republiku Srpsku, najblaže rečeno, ali isto tako kažu da je vlast Republike Srpske o svemu bila detaljno upoznata i upozorena.

Popis je pokazao da Bosna i Hercegovina ima 190000 nerezidentnih stanovnika, 120 000 ih je u Federaciji i 70 000 u Republici Srpskoj. Oko broja nerezidentnih stanovnika su se zabavili svi političari u Srpskoj a ta stavka u čitavoj priči oko popisa je najmanje bitna tvrde moji sagovornici. Mnogo su opasnije stavke: medjuentitetska linija, vojna i državna imovina, evidencija i Republička uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove RS.

петак, 10. јун 2016.
Srpska nakon popisa


Raspored snaga kada je glasanje u pitanju u Sarajevu za sada  je siguran jer je Dejton čvrst garant ali će mnogo problema da nastane u entitetima kada rezultati popisa budu zvanični pojašnjavaju stručnjaci iz oblasti „popisne problematike u BiH“. Republika Srpska je u evidentnom problemu jer je popis pokazao da u Srpskoj živi dosta manje stanovnika nego što se to predvidjalo. 1,2 miliona rezultati su popisa tvrde moji izvori. Što znači da je Republiku Srpsku u godinama nakon rata napustio ogroman broj ljudi.


Bošnjaka će po popisu biti 51 odsto u BiH. Moji izvori ne tvrde ni da je ta brojka realna ni da nije samo kažu da je vrlo upitan, najblaže rečeno, broj u odnosu na prije rata novih popisnih krugova. U Federaciji je u odnosu na posljednji popis iz 91 godine 4000 popisnih krugova više a u Republici Srpskoj samo 250. Broj novih popisnih krugova u Federaciji omogućava manipulaciju sa približno 400 000 stanovnika tvrde moji izvori. Kažu i da je o tome trebalo voditi računa mnogo ranije a ne sad, još u vrijeme prije nego što su usvojeni Zakon o popisu i Metodologija. Kažu da je izmedju ostalih na vrijeme upozoren tadašnji ministar civilnih poslova Sredoje Nović.



Brojka od ukupno 190 000 nerezidentnih stanovnika najmanje je bitna u cijeloj priči jer razlika u broju nerezidentnih stanovnika Srpske i Federacije ne može mnogo uticati na odnose unutar BiH. FBIH 120 000, RS 70 000.

Popis nije statističko pitanje i ne služi samo da se prebroje svi stanovnici u BiH pojašnjavaju moji izvori. Kažu i da je problem što u Republici Srpskoj još niko ne priča o pravoj suštini problema i da bi se Narodna skupština ukoliko dodje do posebne sjednice o popisu (već je izvjesno da hoće i to 21 juna) mora zabaviti pitanjima koja uskoro sijede a to su vojna imovina, državna imovina, medjuentitetska linija, centralizacija Uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove- koja je na mala vrata predvidjena usvojenom Metodologijom.

четвртак, 30. јун 2016.

Demografska katastrofa u Srpskoj- lagano umiranje


Kao što sam na ovom blogu i najavio u posljednjih mjesec dana rezultati popisa su katastrofalni po Republiku Srpsku. Na stranu sada Zakon i Metodologija koji su vrlo upitni isto koliko i uloga tadašnjih predstavnika Republike Srpske u Sarajevu u donošenju istih ali u Republici Srpskoj živi dosta manje stanovnika od onog broja o kojem se spekulisalo svih ovih godina a u BiH je 280 000 Srba manje nego 1991 godine. Popis je pokazao da Srbi u Federaciji praktično ne postoje.

Manje je i ostalih naroda i u BiH živi manje gotovo 900 000 stanovnika nego prije rata ali je ta razlika najizraženija kod Srba. Što će dugoročno imati katastrofalne posljedice po Republiku Srpsku.

Ovom prilikom moram i da pohvalim svoje izvore koji su mi u prethodnim razgovorima prije objavljivanja rezultata popisa tvrdili da Srpska ima 1,2 miliona stanovnika (1.228.423 su zvanični podaci). Isto tako tvrdili su mi da će popis pokazati Srba u RS ima oko 900 000 što je otprilike brojka koja odgovara rezultatima popisa. Poražavajuće i volio bih da nisu bili u pravu.

Činjenica je, dakle, da je nakon rata Republiku Srpsku napustio ogroman broj ljudi a strašno je što su i ovakvi kakvi su rezultati popisa već stari tri godine i vrlo je vjerovatno da je situacija danas još poražavajuća. Svakako pored emigracije veliku ulogu igra i loš prirodni priraštaj. Loša ekonomska situacija, beznadje, stvaranje društva idiota i društva podobnih polurobotizovanih stranačkih poslušnika od Srpske u posljednjih dvije decenije stvara ljušturu koju će vjetar uskoro da odnese. Truo orah koji i najslabiji zub može da polomi.