петак, 22. септембар 2017.

Policajci se žale na puške, Uniforme još nisu stigle, borba za posao sa radarima

Uniforme

Firma KM Trade iz Visokog javnosti Republike Srpske postala je poznata nakon što je jedina učestvovala a zatim i pobijedila na tenderu za nabavku uniformi za pripadnike MUP-a RS a nakon što su se protiv načina organizovanja tendera pobunili tekstilci iz Privredne komore.
Upozoravano je da je tender namješten tako da samo ta firma može da dobije posao po traženim specifikacijama i da je nelogično da posao ne bude ponudjen po istim uslovima nekoj od domaćih firmi. Kako god, MUP je insistirao na američkom trendu 5.11 čiji je ekskluzivni dobavljač firma KM Trade. Ta priča je gotova i uniforme treba da stignu u ministartsvo. Za sada su stigli uzorci. Istina, moji izvori kažu, da treba vremena da uniforme stignu ia da je nakmanje sporno to što još nisu dopremljene.

Puške


Iz ministarstva put KM Trade na reklamaciju, medjutim tvrde moji izvori iz ministarstva, ide sve više pušaka marke Taurus koje je MUP prošle godine za potrebe Specijalne policije nabavljao takodje preko firme iz Visokog. Moji izvori uvjeravaju da su puške tada preplaćene i da se radi o lošim puškama. Na reklamaciju je do sada vraćeno, prema istim izvorima, izmedju dvadeset i trideset pušaka.

Radari

Još nije poznato koja firma će da dobije posao u javno privatnom partnerstvu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske. Posao nabavke i instalacije stotinu radara širom Republike Srpske. Taj posao je toliko unosan da se pretpostavlja, prema proračunu potencijalno naplaćenih kazni, da će privatni partner MUP-a za deset godina, koliko treba da bude trajanje Ugovora, da zaradi oko 70 miliona maraka.
Izvori iz MUP-a uvjeravaju da se velika borba za dobijanje ovog posla vodi izmedju dvije grupe ljudi. Obe su vrlo bliske samom vrhu vlasti i obe su izuzetno moćne i uticajne.

Ministarstvo unutrašnjih poslova do sada nije odgovorilo ni na jedan od nekoliko mojih mejlova sa pitanjima u vezi sa gore pomenutim temama