петак, 1. септембар 2017.

Korida

Jedan moj dobar prijatelj zamolio me je da objavim njegov tekst na svom blogu ali da ga ne potpišem. Razmišljao sam malo jer sam baš danas čitajući kojekakav politički blog primjetio kako mi baš smetaju tekstovi bez potpisa naročito oni koji pljuju po političkim neistomišljenicima. Ako već kritikuješ potpiši se....Ukratko pristao sam jer sam i sam juče razmišljao da napišem tekst o slučaju koji dole slijedi ali o umjetnosti zaista znam vrlo malo a film nisam pogledao tako da sam odustao. Tekst prenosim bez izmjena.

(anti)Srbovanje gdje mu mjesto nije!

U koliku bijedu i kalamužu smo dospijeli svjedoči i najnovija medijska (anti)kampanja protiv mladog sineaste iz Banjaluke Siniše Vidovića.
Da krenemo redom:

Siniša Vidović je višestruko nagrađivani reditelj i producent koji je svoje školovanje završio u Austriji. Tvorac je nekoliko nagrađivanih fimova, ali i komercijalnih reklama i promotivnih korporativnih filmova. Kao šlag na svoju dosadašnju karijeru uradio je film pod imenom KORIDA, a koji se bavi fenomenom grmečke koride, ali i (su)životom sva tri naroda prisutna na tom prostoru ali i BiH uopšte. Kroz specifičnosti vezane za ove krajeve, pri tom provlačeći i motive običaja, ali i nacionalnih i vjerskih razlika, ai na kraju ipak suživota i kompromisa između, do juče, zaraćenih komšija - Siniša nam daje uvid u možda ponajbolji film o koridama uopšte.

FIlm je osvajao nagrade na brojnim festivalima, između ostalih i na SFF. Prije izvesnog vremena prava na TV premijeru je otkupila AJ Balkans koja je film i emitovala.
Nakon svih tih uspjeha - Siniša odlučuje da premijeru dokumentarca upriliči u svojoj Banjaluci i to - besplatno.
O, kakva greška - ispostaviće se.

Iz PR službe Sineplexa Palas - medijima je stigao poziv na premijeru filma. Na novinskoj agenciji SRNA  - dan prije premijere stigao je dopis da će premijeri filma prisustvovati i predstavnici udruženja žrtava srpskog naroda proisteklih iz otadžbinskog rata. Čudno, zar ne?
Na samu premijeru dolazi popriličan broj ljudi zaljubljenika što u koridu, što u dokmentarni film, ali i predstavnici par medija, kao i nekoliko članova navedenih udruženja.
Negdje poslije polovine filma - predstavnici udruženja uz psovke izlaze iz dvorane gdje ih ispred same kino dvorane čekaju već pripremljeni (gle čuda!) diktafoni agencije SRNA. Počinje kanonada: antisrpski film, Srbi prikazani kao divljaci, itd itd.

Više od 90% sale ostaje da pogleda film do kraja i film nagrađuje gromoglsnim aplauzom. 
Glavni "krivac" za film izlazi pred tu publiku, ali zbunjen i vidno uznemiren.
Jutro nakon premijere - na agenciji SRNA izlazi tekst sa naslovom - FILM KORIDA ANTISRPSKI.
Ni upitnika na kraju. Znači - konstatacija i oko toga nema rasprave. Nema izjave od reditelja filma, nema druge strane. Ubrzo nakon toga, saznajemo od izvora u SRNA, nakon poziva Siniše Vidovića menadžmentu SRNA - tekst se povlači.

Ali avaj!
Šteta je već počinjena. Najveći dio nazovi medija u RS, ali i Srbiji (čast izuzecima) je ili preuzeo sam tekst ili je nastavio medijski linč protiv mladog autora, čak takmičeći se ko će u svojim naslovima biti "ubojitiji".

Drage kolege, kada već kritikujete naše kolege iz Federacije koji zaista često odlutaju u svojim pričama kada se govori o nesretnom ratu koji nas je sve pogodio, ali pobogu, prije više od 20 GODINA, zapitajte se koliko vi doprinosite takvoj vrsti medijske histerije.

Koliko vas je zaista pogledalo film KORIDA? 
Da li ste se zapitali da su članovi udruženja koji su napustili projekciju prije kraja samog filma možda izmanipulisani?

Da li možda postoji veza između autora teksta na agencija SRNA i osobe koja stoji iza ove cijele ujdurme?
Pitanja je mnogo, a mi ćemo se na ovom blogu potruditi da u najskorije vrijeme odgovore na sva ova pitanja dobijemo i od samog autora fillma, odgovornih u agenciji SRNA, kao i predstavnika udruženja koji su bili na samoj projekciji, ali i onih čija će imena tek isplivati na površinu u ovom slučaju.