петак, 9. март 2018.

Gerila info: Koga zastupa Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH?


Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika (BiH) odlukom iz oktobra 2017 godine napravila je pravu pometnju. U odluci Komisije navodi se da se ambijentalna cjelina dijelova ulica Kralja Petra I Karađorđevića i Mladena Stojanovića u Banjaluci proglašava nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Radi se o dijelu Banjaluke sa starim vilama na potezu od Narodne skupštine Republike Srpske prema Vladi, odnosno dalje ulicom prema lokaciji na kojoj se nekada nalazila banjalučka mljekara.
Izvor Gerile navodi da sama odluka Komisije nije sporna u načelu jer se dio grada proglašava nacionalnim spomenikom što u suštini znači da je taj dio grada zaštićen od drastičnih promjena izgleda. Ali u praksi, odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH govori sasvim drugačije, pojašnjava izvor našeg portala.
U jednom dijelu odluke piše da je potrebno očuvati plansku osnovu kompletne ambijentalne cijeline i njenu cjelovitost a da je prilikom rada na restauraciji objekata neophodno sačuvati njihove izvorne gabarite, izvorni izgled, boju i materijalizaciju vanjskih ploha. U drugom dijelu piše da se uvođenjem nove namjene objekti mogu da koriste u poslovne, ugostiteljske, obrazovne i kulturne svrhe na način koji neće da ugrozi integritet i značaj nacionalnog spomenika.
Mjere zaštite koje se primjenjuju na objekte u ulici Petra Kočića naročito su zanimljive jer tretiraju objekat nekadašnjeg Radija Banjaluka koji je srušen a na čijem mjestu kompanija Integra inženjering gradi hotel.
Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika na mjestu nekadašnje stare zgrade radija dozvoljeni su radovi adaptacije savremenim uslovima života, rušenje postojećih objekata, izgradnja novog a navedeno je da su čak poželjni elementi savremenog dizajna i primjena savremenih materijala. Ta odluka Komisije u suprotnosti je sa ranijom odlukom Ustavnog suda Republike Srpske koji je rušenje starog objekta i gradnju motela na istom mjestu proglasio neustavnim a izmjene regulacionog plana koje je usvojila skupština Grada Banjaluka u januaru 2016 godine nezakonitim.
Ustavni sud RS se prilikom donošenja odluke pozivao upravo na ranija riješenja Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika i zabranio bilo kakvu dalju gradnju.
Predsjednik Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je PDP-ov Goran Milojević. On je nedavno tvrdio da nema ništa sporno u odluci Komisije a da je stari objekat Radija RS sagrađen tek 1961 godine što znači da ne ulazi u kategoriju nacionalnih spomenika. Milojević je tvrdio i da Komisija nije upoznata sa ranijom odlukom Ustavnog suda RS. U Centru za životnu sredinu iz Banjaluke potvrdili su, međutim, da su nadležnu komisiju upoznali sa odlukama Ustavnog suda.
U istoj ulici, samo sa druge strane, u kojoj Integra, Slobodana Stankovića, gradi motel nalazi se Fabrika duvana Banjaluka.