понедељак, 5. март 2018.

5 mart 2017-5 mart 2018

New York, Albany

Država Njujork država je u kojoj se sa korupcijom I kriminalom suočavaju više I čeśće nego u bilo kojoj drugoj državi Sjedinjenih država. Državni tužioci sa kojima smo razgovarali tvrde da u Njujorku ima viśe korupcije nego na kompletnom federalnim nivou. Glavni razlog je grad Njujork koji je najveći I najbogatiji grad, ne samo države već i Država. U Njujorku I glavnom gradu države Njujork Albaniju dakle ne kriju da se suočavaju sa teškim oblicima korupcije ali ono čime se mogu pohvaliti jeste da nekoliko krupnih riba s vremena na vrijeme završi iza rešetaka. Uz manju ili veću kaznu u zavisnosti od toga da li korumpirani vrati nelegalno stečeni novac ili ne. Državno tužilaštvo Njujorka prije nekoliko dana razriješilo je slučaj korupcije u koji je bio upleten političar a kazna je nakon sudjenja dvanaest godina zatvora. Riječ je o bivšem predsjedniku njujorške skupštine. O tome kasnije, u narednim danima. Desetine vodećih tužilaca, senatora...su bili uhvaćeni u korupciji I osudjeni a ugled im je bespovratno uniśten. Napravite paralelu sa zemljom u kojoj živite.

Skupština države Njujork kao I sve državne Institucije smještena je u Albaniju glavnom gradu države. Budžet države Njujork u prosjeku je oko150 milijardi dolara a plata, recimo novinara, kreće se od 40000 godišnje početničke do 100000 koliko imaju iskusniji novinari.
Senatori Imaju oko 80000 godišnje ali im zakon dozvoljava i da se bave privatnim poslom što donekle jeste problematično.
U Njujorku imaju problem sa promjenom loših zakona jer senatori decenijama ne žele da izmjene zakone koji će njima da uskrate prava. Poznato?
Senator države Njujork Neil Breslin demokrata je i razočaran je pobjedom Donalda Trampa za kojeg kaže da da će sa ovakvom politikom izdržati dvije godine. Tvrdi da Tramp luta sa odlukama, da je nelogično povećanje vojnog budžeta za 64 milijarde a da je još manje logično pričati o protjerivanju 13 miliona ljudi iz zemlje.
Senator Breslin, ipak, veliki je prijatelj sa Hilari Klinton tako da je njegova ogorčenost Trampom vjerovatno donekle i subjektivna. Za Klintonovu kaže da je izuzetno pametna ali da je izbore izgubila jer se u kampanji više bavila Trampom nego svojim programom. Poznato? Izbor novog predsjednika Demokratske partije Senator Breslin komentariše kao istorijski. Thomas Perez prvi je latinoamerikanac na čelu Demokratske partije.