четвртак, 11. фебруар 2016.

Vlada osniva još jedan poljoprivredni institut

Republika Srpska osniva Edukativno savjetodavni centar za ruralni razvoj. Na čelu tog centra biće, tvrde izvori iz ministarstva poljoprivrede ministar poljoprivrede Stevo Mirjanić kada napusti Vladu.

Odluka o utvrdjivanju uslova za dodjelu koncesije za korišćenje poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluluci objavljena je u Službenom glasniku 28.01.2016 godine. Predmet koncesije je poljoprivredno zemljište na području opštine Laktaši, površine 50 hektara. U istom Službenom glasniku objavljeno je Riješenje kojim se poništava ranija Odluka o davanju koncesije Poljoprivrednom fakultetu na zemljište površine 20 hektara.


Izvori iz ministarstva poljoprivrede uvjeravaju da se Edukativno savjetodavni centar za ruralni razvoj osniva isključivo da bi ministar Stevo Mirjanić mogao da sjedne u direktorsku funkciju kada završi svoju misiju u Vladi Republike Srpske.
Isti izvori tvrde da je osnivanje pomenutog centra nepotrebno jer već postoji Institut za ekonomiku poljoprivrede pri Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci. Jedna od djelatnosti tog Instituta je, piše na zvaničnom sajtu, između ostalog i istraživanje u oblasti ruralnog razvoja.


Na čelu tog instituta ranije je bio upravo ministar Stevo Mirjanić a Institut je u nekoliko navrata imao finansijske prilive iz ministarstva poljoprivrede za strategije i projekcije razvoja poljoprivrede u Republici Srpskoj. Te strategije su bile nerealne i nisu se ostvarile. Za dvije strategije Institut za ekonomiku poljoprivrede dobio je nešto manje od 300 000 maraka.