среда, 3. фебруар 2016.

Kontinuitet naknadne legalizacije u Banjaluci

Najnovije usvajanje izmjena Regulacionog plana nakon što je na lokalitetu bivšeg Radija RS počela gradnja svakako nije novina kada je Grad Banja Luka u pitanju. To je nešto što se dešava u kontinuitetu. U nastavku prenosim tekst koji sam 2012-te godine objavio na portalu Žurnal a koji govori o naknadnoj legalizaciji bespranih spratova na zgradama i drugim objektima u gradu.

Divlja gradnja u Banjoj Luci

Bespravno izgrade dodatni sprat a onda im grad to besplatno legalizuje
Objavljeno: 02.08.2012. - 08:58  

Vladimir Kovačević
Niko ne zna, a nemoguće je zvanično utvrditi, koliko je puta u Banjoj Luci u posljednjih nekoliko godina izvršeno izmjena regulacionih planova. Broj se, definitivno, mjeri u stotinama, jer u pravilu skoro svaka sjednica gradskog parlamenta sa sobom nosi dnevni red u kojem je nekoliko tačaka posvećeno izmjenama ovog ili onog regulacionog plana.

Grad Banjaluka ima Urbanistički plan, plan Prostornog uređenja i stotinu osamdeset regulacionih planova koji regulišu stanje u nižim lokalnim jedinicama - mjesnim zajednicama, kvartovima i ulicama.

Urbanistički i Prostorni plan vode se kao strateški dokumenti; prvi reguliše razvoj i gradnju urbanog dijela grada, drugi se odnosi na čitavu teritoriju. Urbanistički plan star je trideset i sedam godina; rok valjanosti mu je istekao prije sedamnaest godina, ali se važenje dokumenta iznova produžuje. Prostorni plan je svoj rok važenja “ispucao” do 2005., ali i on je na snazi “do donošenja novog”. Do kraja godine Banjaluka ima obavezu da donese novi Prostorni plan, a do kraja 2014. i novi Urbanistički plan.

Besplatna inicijativa

Regulacioni planovi, mijenjaju se nezavisno jedan od drugog, ali, kako tvrde u gradskoj upravi, “u skladu sa višim aktima”. Međutim, upravo tih 180 Regulacionih planova prostor su gdje je u posljednjoj deceniji, tvrde izvori “Žurnala”, počinjeno niz manipulacija. Iako gradske vlasti “Žurnalu” tvrde suprotno, očigledno je da se Regulacioni planovi u gradu na Vrbasu mjenjaju u skladu sa interesima nekolicine moćnih investitora, a sve uz obilatu pomoć gradske skupštinske većine.

"Regulacioni plan je niži planski akt, ali i oni moraju biti u skladu sa višim planskim aktima. Sada će izmjenama Zakona i ova pitanja biti riješena. Mislim da smo tu prekruti u nekim oblastima i da zbog toga usporavamo proces investiranja i izgradnje, a da imamo previše prostora za razvlačenje procesa ulaganja i otežavanje građanima da rješavaju svoja pitanja, i stambena, ali naravno i ulaganja u poslovne objekta”, kaže predsjednik Skupštine Grada Slobodan Gavranović.

Njegove riječi su puka demagogija koja ni na koji način ne opravdava ponašanje gradske vlasti, što djeluje u skladu sa interesima moćnih pojedinaca, a ne građana.

Navešćemo nekoliko slučajeva manipulacije regulacionim planovima i njihovim izmjenama u korist određenih pojedinaca samo u ovoj godini, a za šta su glasali vladajući odbornici iz SNSD-a u Banjaluci. U pojedinim slučajevima inicijativu za izmjenom pokrenuli su, u ime investitora, upravo pojedini odbornici, što nije nedopustivo, ali je za onog ko je nagovorio odbornika itekako isplativo. Jer, kada odbornik pokrene inicijativu za izmjenom Regulacionog plana procedura oko izmjene ne košta ništa. S druge strane ukoliko građani, jedan ili više njih, žele da pokrenu istu inicijativu u kasu gradske uprave dužni su da uplate 500 maraka. Bez obzira na krajnju sudbinu te inicijative.

Grad legalizuje spratove

Primjer prvi predstavlja područje koje se nalazi uz rijeku Vrbas, između mosta Venecija i mosta Rebrovac. Pokretač inicijative za izmjenu Regulacionog plana je preduzeće Tropic d.o.o.. Toj firmi je kao investitoru radova na izgradnji stambeno poslovnog objekta 2009. godine izdato odobrenje za gradnju u skladu sa tada postojećim Regulacionim planom iz 2006. godine. Odobrenje je podrazumijevalo gradnju objekta spratnosti PO-P-4-PE. U toku izvođenja objekta investitor je odstupio od odobrenja za građenje, te je izgradio objekat spratnosti PO-P-5-PE, gdje je vidljivo da je napravljen sprat više koji nije u skladu sa postojećim Regulacionim planom (dokumenti u posjedu “Žurnala”). Isto to konstatuje i gradska skupština, međutim na kršenje izdatog odobrenja za gradnju ne gleda se kao na prekršaj.

Konstatuje se da sprat viška nije opasan, te da bi njegovo uklanjanje proizvelo prevelike troškove. Odbornici nakon toga donose odluku o izmjeni regulacionog plana, kojom praktično legalizuju divlju gradnju.

Primjer drugi: Odbornik vladajućeg SNSD-a Draško Ilić investitoru Ranku Škoriću pravi uštedu od pet stotina maraka i u njegovo ime pokreće inicijativu za izmjenu Regulacionog plana na lokalitetu Centar-Istok. Inicijativa dolazi pred odbornike gradske skupštine, iako je i u ovom slučaju, kao i u prethodnom, investitor prekršio odluku o dozvoljavanju gradnje stambeno-poslovnog objekta i napravio sprat više od dozvoljenog po tada postojećem regulacionom planu. Komisija za prostorno uređenje Skupštine Grada u februaru ove godine podržava predmetnu inicijativu i predlaže da se pristupi izradi izmjene dijela regulacionog plana na pomenutoj lokaciji. Ponovo nije bilo sporno to što je investitor načinio prekršaj. Apsolutno isto je i u slučaju izgradnje stambeno-poslovnog objekta na Laušu, investitora “Ševa Petrol”, ali i još mnogim drugim slučajevima.

Sve prijedloge Odluka o naknadnim izmjenama regulacionih planova potpisivali su ili gradonačelnik Dragoljub Davidović ili predsjednik gradske skupštine Slobodan Gavranović, a ponegdje se nalazi i potpis načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje Verice Kunić.

Izmjena Regulacionog plana iz 1992 godine dovela je do megaprojekta - izgradnje kompletnog naselja, koje je nakon potpisanog ugovora sa gradom Banjaluka izgradilo preduzeće G.P.Krajina, u (su)vlasništvu Borka Đurića. Plan usvojen 1992. izmijenjen je deset godina kasnije, a podrazumijevao je gradnju jedanaest blokova novog naselja sa školom od koje se kasnije odustalo. Umjesto škole, na tom mjestu izgrađen je Merkator, a na zemljištu je GP Krajina zaradila basnoslovnu sumu, o čemu je “Žurnal” već ranije pisao. Primjera izmjena Regulacionih planova ili njihovih dijelova koji su imali za cilj da direktno pomognu okorištavanje pojedinaca, tačnije pojedinih investitora u dosluhu sa vladajućima, je nebrojeno mnogo.

Pojedincima gradska uprava definitivno jeste pomogla. Mnogima je izašla u susret nakon što je i sama utvrdila da su kršene Odluke o dozvoljavanju gradnje. Ono što ostaje nejasno je da li su za te prekršaje gradske vlasti znale i prije nego što su napravljeni?!


(zurnal.info)