среда, 17. фебруар 2016.

Akt zaposlenih u zdravstvu svjedočanstvo katastrofalne situacije!



Zaposleni u zdravstvu Republike Srpske ne žele više da čekaju. Uskoro će biti ozvaničeno potpisivanje Akta o solidarnosti radnika zaposlenih u zdravstvu. To konkretno znači da će radnici zaposleni u zdravstvu Republike Srpske liječiti jedni druge nezavisno od uplata doprinosa i nezavisno od bilo kakvog uticaja Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.
Zaposleni u zdravstvu jednostavno žele da imaju pravo na liječenje a to im trenutno nije omogućeno jer se radnicima u ovom sektoru za doprinose duguje 550 miliona maraka, prema posljednjim nezvaničnim informacijama. Tako tvrde moji izvori obrazlažući da se stvarni podaci o dugovanjima kriju. Zvanične informacije govore da se za doprinose zdravstvenim radnicima duguje oko dvije stotine miliona maraka.


Radnici okupljeni oko Unije sindikata zaposlenih u zdravstvu krajem prošle godine baratali su sa podacima da pojedine zdravstvene ustanove u Srpskoj svojim zaposlenima duguju doprinose za pet godina. Većina zdravstvenih ustanova kasni sa zakonskim uplatama konstantno po nekoliko mjeseci.