субота, 15. октобар 2016.

Zona sumraka Banja Luka

Tri kratke istinite banjalučke priče:


Priča 1 Jutro

Jutro. Kiša nije odlučila želi li da pada. Kancelarija direktora jednog banjalučkog vrtića. Bračni par sa djetetom po dogovoru doveo je dijete na upis u vrtić. Direktor gleda mudrim direktorskim očima pa opali. „Znate jesmo vam rekli da danas dodjete ali popunjena je kvota roditelja SNSD-a jedino vam ostaje da potražite nekoga iz Socijalista oni još nisu popunili svoju kvotu.“ Roditelji se pogledaše, uzeše dijete, zahvališe direktoru na izuzetnoj ljubaznosti i odoše da traže nekoga iz Socijalista.

Priča 2 Sumrak

Nečije dijete. Srednje dvadesete. Diploma još nije požutjela. Dok noge silaze niz stepenice ulazom odjekuje roditeljsko srećno.
Kiša pomalo pada, još je nisu najavili sa Banj brda. Kancelarija direktora Osnovne škole. Direktor osvjedočeni vojnik Partije. Ljubazan ali strog, sve mora da bude po pravilima i zapisano u knjižicu. Sa narodom i ne treba drugačije.
„Jeli dijete jesi li ti član SNSD-a?“
„Jesam ali nisam nešto aktivan nisam baš iz te priče.“
„Da se javiš Milovanu da te aktivira, on je zadužen za tvoje naselje“.
Nečije dijete zahvali se izuzetno ljubaznom direktoru i ode da potraži Milovana.

Priča 3 Tama

Tri piva, šank, prigušeno svjetlo. Tri muškarca. Jedan je novinar, drugi je doktor bez posla, treći je radnik Partije u Vladi. Tema je bivši saziv gradske skupštine. Novinar i doktor bez posla ubijedjuju kako bi možda mogli da se iščupamo da svi automatski prestanu da kradu od države. Od odbornika do ministara i predsjednika. Radnik Partije se ne slaže. Kaže da se uopšte ne krade. Pauza traje nekoliko gutljaja.
Radnik Partije reče: „Stvarno ima glupih odbornika, eno onaj iz Partije (pa ga imenuje) završi mandat a ništa za sebe nije uradio. Levat pravi, ni kuću nije napravio za četiri godine.!“

Novinar i doktor bez posla se pogledaše i naručiše još jednu turu piva.