субота, 29. октобар 2016.

Ponude


Igor Radojičić novi gradonačelnik Banja Luke prije desetak dana rekao je kako želi da obavi razgovore sa svim strankama koje će imati odbornike u narednom mandatu Skupštine Grada Banja Luka. Radojičić je rekao da su već obavljeni razgovori sa NDP-om na višem nivou da očekuje razgovore sa SDS-om u Banja Luci a da je PDP (Zoran Talić) jasno odbio sastanak. To je novog gradonačelnika očigledno pomalo uvrijedilo pa je rekao kako očekuje da će PDP ostati opozicija u gradu i narednih osam godina. Što nije nemoguće i pored činjenice da će se za dvije godine najvjerovatnije kako sada stoje stvari održati lokalni izbori zajedno sa opštim u BiH. Nova (stara) vlast u Banja Luci najavila je i da će ponuditi priliku svima bez obzira da li su opozicija ili vlast da sa kvalitetnim prijedlozima učestvuju u kreiranju života Banja Luke. To do sada nije bio slučaj jer se u skupštini Grada odlučivalo uglavnom na osnovu interesa pojedinaca ili interesnih grupacija pa ni odlazeći gradonačelnik Slobodan Gavranović i pored stabilne većine (pojačane otetim mandatima) nije uvijek mogao računati na to da ima većinu. Slična situacija čeka i novog gradonačelnika. Imena dobrog dijela odbornika ukazuju na to kako će se ponašati u skupštini i čije će interese zastupati (roditeljske, poslovne, uskostranačke...). O tome kasnije.


Jasno je kao dan i na koji način će funkcionisati naizgled stabilna vladajuća većina u Banja Luci.
Prve naznake budućeg djelovanja već su isplivale na površinu oko još uvijek aktuelne borbe staranaka koalicije za načelničke fotelje i najviše funkcije u gradu. Zbog Socijalista je Igor Radojičić apsolutno nepotrebno napravio mjesto za još jednog potpredsjednika skupštine i na taj način bar privremeno napravio mir u Koaliciji.

Mir koji nije stabilan i trajaće do prvih sukoba interesa. Izmedju socijalista i DNS-a prvenstveno.
Socijalisti ne žele DNS u skupštinskoj većini ali su nemoćni jer je DNS jači i stabilniji partner u Koaliciji. Socijalisti su u pomoć zvali i banjalučki SDS. SDS-u je nudjeno, nezvanično, da udje u vlast na nivou grada kako bi bio oslabljen uticaj DNS-a. Eventualno partnerstvo SDS-a i SPRS sa 6 odbornika nadjačalo bi ulogu DNS-a u skupštini sa 4.

Nezvanična ponuda SPRS je odbijena i do zvanične nije ni došlo. (Vukota Govedarica najavio je promjene i u banjalučkom SDS-u. SDS će u narednom skupštinskom sazivu imati tri odbornika. Kako će i hoće li najavljene  promjene uticati na taj segment priče rano je prognozirati ali je zanimljiva tema za razmišljanje).