петак, 27. октобар 2017.

Ostavke u RUGIP

Nekoliko medija javilo je da jedirektor Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Miloš Komljenović dao ostavku. Ostavku su prema istim navodima dali i njegov zamjenik Srdjan Radulj ali i Ćana Babić pomoćnik direktora i Dragan Stanković takodje pomoćnik direktora inače sin Bude Stankovića kuma Milorada Dodika i čovjeka za koga se tvrdi da ima najveći uticaj u RUGIP-u.
Ostavke su podnijeli i ostali pomoćnici tvrde mediji.

Moji izvori potvrdili su ove informacije osim u slučaju Dragana Stankovića. Iz RUGIP-a su demantovali ostavke.

Navodno je u RUGIP-u pravi haos nakon jučerašnjeg privodjenja Aleksandra Deurića, Dragana Grulovića i Željke Milinković koje je policija uhapsila na radnom mjestu zbog sumnji u zloupotrebu položaja u slučajevima Gradja i Naš Dom.


четвртак, 26. октобар 2017.

Ekipa iz RUGIPA uhapšena zbog Gradje, Poljoprivredne i Naš DomAleksandar Deurić, Dragan Grulović i Željka Milinković uhapšeni su u prostorijama Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove RS zbog predmeta Gradja, Poljoprivredna škola i Naš Dom tvrde moji izvori iz RUGIP-a. Medijima je potvrdjeno da je pomenuti trojac uhapšen jutros zbog sumnjji na zloupotrebu položaja bez detalja.
Aleksandar Deurić pomoćnik je direktora RUGIP-a, Dragan Grulović do nedavno je bio šef PJ Banja Luka. Sa tog mjesta je suspendovan zbog pisama koje je slao gradonačelniku i istupa u javnosti bez odobrenja direktora. Sve vrijeme je odbijao da preda dužnost iako je na njegovo mjesto postavljena Bosiljka Preradović. Željka Milinković je stručna saradnica u RUGIP-u.

субота, 07. октобар 2017.

Mirko Stojčinović ponovo na poslu u RUGIP-u


Mirko Stojčinović koji kao bivši zamjenik pravobranioca u Banja Luci uhapšen 3 jula nakon što je prije nekoliko dana pušten iz pritvora vratio se na posao. Stojčinović je u vrijeme kada je priveden obavljao funkciju pomoćnika direktora za poslove nadzora Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove. Stojčinović je u pritvoru proveo tri mjeseca a nakon podizanja optužnice Okružnog tužilaštva pušten je da se brani sa slobode. 

Mirko Stojčinović uhapšen je pod sumnjom da je zloupotrebio položaj u Pravobranilaštvu Republike Srpske. Optužnica Stojčinovića tereti da je preduzećima “Naš dom” i “Građa” omogućio da na sebe uknjiže nekretnine, čime je grad Banjaluka oštećen za više od 7,5 miliona KM. Stojčinović je optužen i da se u predmetu “Poljoprivredna škola” odrekao tužbe i zaključio sudsko poravnanje, ne obavještavajući o tome grad Banjaluku.

Moji izvori tvrde da je skandalozno to što je Stojčinoviću omogućeno da se vrati na jednu od najbitnijih pozicija u RUGIP-u jer se protiv njega vodi krivični postupak. Tvrde da je Vlada morala da ga suspenduje do potpunog okončanja postupka koji se vodi protiv njega.

U RUGIP-u su mi potvrdili da je Stojčinović vraćen na posao. njihov odgovor prenosim u cijelosti.

Поштовани,
                У вези са Вашим упитом обавјештавамо Вас да је помоћник директора за послове надзора у Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове Мирко Стојчиновић рјешењем Владе Републике Српске, а почев од 3. јула 2017. године као дана одређивања притвора, удаљен са радног мјеста.

Сходно одредбама Закона о државним службеницима изречена мјера удаљења траје док се државни службеник налази у притвору.  С обзиром на то да поменути није више у притвору, на снази је рјешење Владе Српске којим је Стојчиновић постављен на мјесто помоћника директора за послове надзора Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, а које је ступило на снагу 16. маја 2017. године.

У наредном периоду, о статусу државног службеника одлучиће Влада Републике Српске у зависности од тока поступка који се води против поменутог лица.

недеља, 27. новембар 2016.

Kako je izgubljen Han Pijesak


Republika Srpska pristala je na gubitak perspektivnih vojnih lokacija potpisivanjem Mape puta. Radi se o 23 perspektivne lokacije u Republici Srpskoj koje su od izuzetne važnosti za NATO koji želi da, kada i ako BiH postane član ove organizacije, ima spremne lokacije u čitavoj BiH. U Federaciji postoje 24 perspektivne lokacije ali su mnogo vrijednije i značajnije one u Republici Srpskoj.
Imovina u Han Pijesku možda je najvrijednija vojna imovina u čitavom regionu. Radi se o lokaciji koja se kroz papire i dalje vodi na Savezni sekretarijat za narodnu odbranu i u bivšoj državi bila je Istureno komandno mjesto sa kojeg bi se u slučaju rata upravljalo državom.

Država BiH odnosno ministarstvo odbrane godinama pokušavaju da legalno upišu tu imovinu kao vlasništvo države. Zašto im je u slučaju Han Pijeska, koji će biti iskorišten kao primjer, sada uspjelo?

Republička uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove je prije godinu i po dana „iščupala“ vojnu imovinu u Han Pijesku iz kompletnog Han Pijeska. Lokacija na kojoj se nalazi vojna imovina izložena je pojedinačno pred Komisijom za izlaganje a Komisija je bila obavezna da javnim pozivom obavijesti sve zainteresovane strane. Medju njima i Pravobranilaštvo BiH.
Moji izvori tvrde da je vojna imovina u Han Pijesku izložena zbog ličnih interesa pojedinaca u rukovodstvu RUGIP-a (raspolažu i imenima i potpunim podacima) koji su bacili oko na dio vojne imovine, konkretno šumu u ovoj opštini. Zloupotrebljen je institut Pojedinačnog izlaganja (ne prvi put) a takav potez pokrenuo je čitavu lavinu daljih dešavanja oko vojne imovine u Han Pijesku koja su rezultirala presudom Suda BiH.

Moji izvori tvrde i da postoji mogućnost da je lični interes pojedinaca u RUGIP-u samo iskorišten a da je neko sa vrha dao mig Geodetskoj upravi da krene u proceduru izlaganja kojom je imovina u Han Pijesku izgubljena za RS.

Zanimljivo je da je Republika Srpska odnosno njena vlast godinama propuštala priliku da perspektivne vojne lokacije uknjiži na Republiku Srpsku. To je Vladi predloženo 2009 godine od strane tadašnjeg rukovodstva Geodetske uprave. Takav prijedlog je odbijen. Ništa nije činjeno da se oteža upis vojne imovine na BiH. Taj posao Republika Srpske je i olakšala kada je Nebojša Radmanović kompletnu Arhivu bivšeg Geodetskog zavoda BiH koji je bio smješten u zgradi Predsjedništva prebacio u Arhiv BiH. Arhiva je po Dejtonu trebalo da bude podijeljena izmedju entiteta ali je ostala Bosni i Hercegovini. Zvanično nije mogla da bude korištena jer je morala biti podijeljena odmah nakon rata i zato je OHR pokušavao da udje u posjed arhiva u Geodetskoj upravi RS. 2008 i 2009 godine OHR u tome nije uspio. Priča je drastično drugačija nakon usvajanja Metodologije popisa i osnivanja Zavoda za statistiku BiH.


Priča oko vojne imovine u Republici Srpskoj je davno završena tvrde moji izvori i sada služi samo kao predmet političke trgovine.
Aktuelna vlast na čelu sa Miloradom Dodikom priču oko gubitka vojne imovine će da iskoristi za naredne izbore u Republici Srpskoj a problem će biti fakturisan Savezu za promjene koji uopšte ne shvata težinu igre tvrde moji sagovornici a shvatiće kada i priču o referendumu, prekasno.

Dok Milorad Dodik majstorski priprema priče i dogadjaje za 2018 godinu stranke Saveza za promjene prebrojavaju glasove unutar partija, raspuštaju (SDS) i poluraspuštaju odbore (PDP).
Vojnom imovinom su udareni a da nisu ni primjetili, slijede im udarci zvani Medjuentitetska linija i Treći entitet. Uskoro i o tome.

среда, 23. август 2017.

Smijenjen Stojčinović

Vlada je sijenila Mirka Stojčinovića sa mjesta pomoćnika direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove.

Informaciju je potvrdila geodetska uprava koja obrazlaže da je Stojčinović sa mjesta pomoćnika direktora za poslove nadzora udaljen sa radnog mjesta a da će mjera udaljenja trajati dok se ovaj državni službenik nalazi u pritvoru.
O statusu Mirka Stojčinovića odlučiće Vlada u zavisnosti od toka postupka koji se protiv njega vodi, rečeno je u RUGIP-u.


Mirko Stojčinović, inače bivši zamjenik Pravobranioca u Banja Luci, uhapšen je 3 jula.