уторак, 16. мај 2017.

Pad sistema na zdravstvenim knjižicama


Još malo pa će svi u Republici Srpskoj svoja zakonom stečena prava početi da ostvaruju prijetnjama, ucjenama i najavama blokada institucija. Sistem jednostavno već dugo ne funkcioniše a Republika Srpska institucionalno tone sve dublje.

Najnoviji dokaz su radnici Željeznica koji mjesecima nisu imali mogućnost liječenja jer im zdravstvene knjižice nisu ovjerene. Knjižice su ovjerene tek nakon što su radnici devetog maja, prenio je RTVBN, najavili blokadu Fonda zdravstvenog osiguranja. Radnici tvrde i da ih banke kod kojih imaju kredite danima zovu zbog neplaćene rate kredita iako im na platnim listama piše da im je iznos za kredite odbijen od plate.


RTVBN 09.05.2017

Radnici Željeznica su u novom problemu. Posljednja plata isplaćena im je tako što im je na platnim listama uredno odbijen iznos za kredite i doprinose kao i do sada ali taj iznos Željeznice nisu uplatile bankama ni Fondovima. Banke kod kojih radnici Željeznica imaju kredite zovu radnike da uplate ratu kredita iako je ta rata već odbijena po platnoj listi od plate. Fond zdravstvenog osiguranja odbija da radnicima Željeznica ovjeri zdravstvene knjižice a liječenje je omogućeno samo onima za koje se procijeni da su hitan slučaj uz odgovarajuće nalaze. Priču radnika potvrdjuje sindikat.

Radnici su zvali upravu preduzeća da pitaju kada će bar bankama da bude uplaćen iznos za rate kredita. Rečeno im je da taj novac nije uplaćen i da se ne zna kada će biti uplaćen.

U sindikatu tvrde da im je iz Vlade obećano da će biti riješen problem sa zdravstvenim osiguranjem ali ni to se nije desilo.
Direktor Željeznica danas se nije javio na telefon. Ministar saobraćaja jeste a u telefonskom razgovoru tvrdi da je ono što je bio posao ministarstva na čijem je čelu uradjeno.

Željeznice Republike Srpske, inače, su se nedavno našle na listi deset najvećih gubitaša u BiH u prošloj godini zajedno sa još tri kompanije iz Srpske. Gubitak Željeznica u 2016 je 30 miliona maraka.