понедељак, 29. мај 2017.

Nova toplana- detalji


Banja Luka odlukom skupštine grada definitivno ide u osnivanje nove toplane. Preduzeće će biti osnovano po principu javno-privatnog partnerstva a ugovor o osnivanju Eko toplane Banja Luka potpisaće u utorak gradonačelnik Igor Radojičić i direktor Instituta za energetiku  ekologiju kao partnera grada i većinskog vlasnika novog preduzeća.

Projekat u startu u suštini nije sporan jer je stanje sa postojećom toplanom najviše zahvaljujući nedomaćinskom poslovanju i toplane i grada i Vlade postalo neizdrživo.

Nekoliko je, medjutim, nelogičnosti koje je grad morao izbjeći prije ulaska u posao sa privatnim partnerom.
Ugovorom o strateškom partnerstvu i biznis planom predvidjene su sljedeće stvari koje nisu povoljne po grad i gradjane Banja Luke.

-Novo preduzeće moći će na osnovu proste većine (a tu većinu po osnovu većinskog vlasništva imaće privatni partner) bez saglasnosti grada da se zaduži do tri miliona maraka.

- Po istom principu biće donošene odluke o imenovanju direktora i zamjenika direktora.

- Projektovano je uvodjenje fiksnih troškova za sve korisnike koji imaju ugradjene kalorimetre u iznosu 0,32 feninga po metru kvadratnom tokom cijele godine. Ova odluka je skandalozna jer je to aktuelna toplana bezuspješno pokušavala da uvede gradjanima Banja Luke godinama.

- Novo preduzeće biće gradjeno bez regulacionog plana ali grad jeste dobio lokacijske uslove od nadležnog ministarstva.

- Ostaje problem stare mreže kao i problem finansiranja stare toplane

- IEE će godišnje od nove toplane da naplaćuje konsultantske usluge u iznosu od 300 000 maraka. IEE je suosnivač nove toplane.


- U biznis planu je napisano kako će se nova toplana rukovoditi i poskupljenjem struje u Republici Srpskoj u narednom periodu mada nije poznato odakle im takve informacije.