четвртак, 4. мај 2017.

Istinita kafanska priča o 50 maraka

Živio je u jednom selu na jednoj planini u Republici Srpskoj čovjek. Mlad, radan, sa porodicom, ženom i djecom. Taj čovjek radio je kod jednog gazde u svom kraju godinama. Deset godina, ne manje. Radio vrijedno ali nije bio zadovoljan platom.  Nikada se nije žalio.

Jednog dana na kafi požalio se poznaniku koji je baš u dobrim odnosima sa njegovim gazdom da mu je plata deset godina 200 maraka. Zamolio ga da nazove svog prijatelja i traži u njegovo ime makar 50 maraka veću platu. Poznanik se začudio u nevjerici ali odmah nazvao svog prijatelja gazdu nesrećnog radnika i pitao ga kako je to moguće. Gazda pokušao da ubijedi da niko nema platu tako malu u njegovoj firmi ali radnik ostao uporan i gazda obećao povećanje od 50 maraka.

Prošlo je nekoliko mjeseci od toga i nesrećni radnik ponovo sretne svog poznanika koji je u baš dobrim odnosima sa njegovim gazdom. Poznanik ga upita kako je sada sa većom platom ali radnik reče da nije dobio nikakvo povećanje i da mu je plata i dalje 200 maraka.
U nevjerici, pomalo ljut, poznanik ponovo nazva radnikovog poslodavca.
„Zašto mu nisi povećao platu kada si obećao?“ upita gazdu poznanik
„Naravno da jesam još isti dan kada smo pričali“ odgovori gazda firme
„Mene čovjek uvjerava da ništa više nije dobio“ uporan je poznanik
„Pa da li je provjerio na banci ima li povećanja“ neda se ni gazda

Radnik sliježe ramenima. Nakon toga je otišao do banke a na računu ga je sačekalo tridesetak hiljada maraka koliko mu je na račun uplaćivano godinama.
Živio je sa 200 maraka koje je na crno dobijao godinama. Niko ga nikada nije obavijestio da postoji i legalni dio plate.


Živjeli!