среда, 31. мај 2017.

Elektrounion epilog

zurnal.info

BEZ OBZIRA NA ŠTETU OD 3,5 MILIONA: Glavna državna tužiteljica zabranila raspisivanje potjernice za Dodikom

Objavljeno: 29.05.2017. u 11:45h
Siniša Dodik oštetio “Puteve RS” za tri i po miliona i pobjegao u Srbiju. Tužiteljice Gordana Tadić i Ozrenka Nešković nisu dale saglasnost na raspisivanje međunarodne potjernice


Piše: A.Avdić  
 “Saglasna sam sa Ozrenkinim mišljenjem”, piše iznad potpisa vd. glavne državne tužiteljice Gordane Tadić.
   
A Ozrenka Nešković, koji sat ranije, napisala je da “nije saglasna” da se raspiše potjernica za Sinišom Dodikom, SNSD-vim kadrom i biznismenom koji je osumnjičen da je oštetio “Puteve Srpske” za oko 3,5 miliona maraka.
   
“Nisam saglasna ako ima državljanstvo Srbije. Pokušati putem međunarodne pravne pomoći”, napisala je 11. maja ove godine tužiteljica Nešković, a sa njenim mišljenjem istog dana se usaglasila i vršiteljica družnosti glavne državne tužiteljice Gordana Tadić.
   
To znači da će bjegunac od bh. pravosuđa Siniša Dodik, inače bivši zastupnik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS i vlasnik kompanije Elektrounion Istočno Sarajevo, moći nesmetano putovati u sve države svijeta.
   
ŽALBA NIOTKUDA

Prema dokumentima koji su u posjedu Žurnala, Siniša Dodik je BiH napustio 27. oktobra prošle godine i od tada se više nije vraćao. Naredba za njegovo hapšenje izdata je 7. novembra 2016. godine i to zbog osnovanje sumnje da je počinio krivično djelo davanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem. U okviru istog predmeta, SIPA je, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsila Dragana Vukajlovića službenika Ureda za razmatranje žalbi, koji je primio 40 hiljada maraka mita od Siniše Dodika kako bi njegovoj firmi Elektrounion omogućio da nezakonto stekne 3,5 miliona maraka.
   
Uhapšeni Vukajlović je, naime, tokom istrage priznao da je primio 40 hiljada maraka mita, te da mu je novac obećao i predao upravo Siniša Dodik. U dokumentima istražnih organa navedeno je da se Dodikova firma Elektrounion uopće nije prijavila na tender JP “Putevi RS-a”, ali da je, uprkos tome, podnijela pritužbu Uredu za žalbe. Nakon toga na scenu je stupio Siniša Dodik koji je podmitio Dragana Vukajlovića, kako bi Ured za žalbe prihvatio njegovu pritužbu, te mu, na osnovu tadašnjih odredaba Zakona o javnim nabavkama, omogućio da kao “oštećenoj firmi” bude isplaćeno 10 posto vrijednosti ugovorenog posla – odnosno 3,5 miliona maraka.
  
Osim u ovoj aferi, ime Siniše Dodika vezuje se i za izborne prevare.  Odmah nakon lokalnih izbora 2016. godine Dodik je uhapšen zajedno sa još jednim kadrom SNSD-a Radenkom Mirkovićem. Tužilaštvo BiH sumnjičilo ih je za izbornu krađu na području općine Istočna Ilidža. Međutim, nakon saslušanja, obojica su pušteni na slobodu. Siniša Dodik nakon toga bježi u Srbiju, jer je dobio informacije da Tužilaštvo BiH potiv njega vodi ozbiljniju istragu, a koja se odnosi na nezakonitosti u vezi sa “Putevima Srspke”. U Srbiju je prešao 27. oktobra 2016. godine,  u 10 sati i 27 minuta. Petnaest dana kasnije, SIPA je uhapsila njegove saradnike – Dragana Vukajlovića I Duška Lazarevića. Obojica su priznali krivično djelo, ali prvoosumnjičeni Dodik ostao je nedostupan bh pravosudnim organima. I to zahvaljujući isključivo državnim tužiteljicama – Ozrenki Nešković i Gordani Tadić.

Tekstovi na ovom blogu iz februara i marta prošle godine
четвртак, 25. фебруар 2016.

3,5 miliona maraka za Elektrounion od Puteva i gradjana Republike Srpske

Putevi Republike Srpske častili su firmu Elektrounion iz Istočnog Sarajeva sa 3,5 miliona maraka. Ovoj firmi u vlasništvu nekadašnjeg poslanika SNSD-a Siniše Dodika doslovno je poklonjena ova suma uz obilatu asistenciju Kancelarije za razmatranje žalbi odnosno odgovornih ljudi u toj Kancelariji (Dodik je ranije tvrdio da ovoj firmi samo izdaje prostorije).
Kako je sve odigrano? Vrlo jednostavno i nevjerovatno učinkovito.
Putevi Republike Srpske 2012 godine raspisali su redovan tender za održavanje puteva na istoku Republike Srpske tačnije na takozvanom sarajevsko-romanijskom platou, ukupne dužine puteva 700 kilometara. Ugovor sa firmama koje dobiju posao održavanja potpisuje se na četiri godine.
Posao vrijedan četrdesetak miliona maraka izuzetno je primamljiv pa  je vlasnik Elektrouniona „koji viri ispod svakog kamena“pokušao da ga dobije i prije nego što je raspisan tender. Njegove pokušaje odbilo je tadašnje rukovodstvo Puteva Srpske. Tender je raspisan.
Prilikom otvaranja pristiglih ponuda za održavanje puteva u ovom dijelu Srpske komisiji je pristupio zastupnik preduzeća Elektrounion koji je zatražio obustavljanje otvaranja ponuda jer Elektrounion ima prigovor na proceduru tendera.
Komisija je utvrdila da ne postoji nikakva zvanična žalba i posao otvaranja ponuda je završen a posao je dobila firma Romanija putevi Sokolac. Komisija je konstatovala da u Puteve uopšte nije ni dostavljena bilo kakva ponuda firme Elektrounion.


Nakon što je prošao zakonski rok za zaključenje ugovora od 15 dana u Puteve je stigla žalba Elektrouniona. Žalba je ocijenjena kao apsolutno neosnovana i odbijena je. Elektrounion se žalio na to što je u tenderskoj dokumentaciji za posao traženo iskustvo u poslovima održavanja. Elektrounion je imao prigovor na to što je u tenderu traženo da firma koja konkuriše ima odredjen obim posla u prethodnoj godini, odredjen broj stalno zaposlenih i odredjenu mehanizaciju.

Uključivanje Kancelarije za razmatranje žalbi

Nakon riješenja Puteva kojim je žalba Elektrouniona odbijena na adresu Puteva stiglo je obaviještenje iz Kancelarije za razmatranje žalbi o žalbi ove firme. Kancelarija je tražila obustavu postupka zaključenja ugovora dok se žalba ne razmotri. Kako u roku od 15 dana Kancelarija za razmatranje žalbi nije donijela nikakvu odluku Putevi su zaključili ugovor sa Romanija putevima.
Nekoliko dana nakon toga u Puteve stiže obaviještenje iz Kancelarije za razmatranje žalbi da je žalba Elektrouniona usvojena i da se poništava tenderska dokumentacija za ovu nabavku. Ova odluka Kancelarije nije mogla da bude sprovedena jer je posao javne nabavke već bio okončan.

Deset odsto

Elektrounion i Komisija za razmatranje žalbi nakon svega u više navrata su od Puteva tražili na uvid ugovor Puteva sa Romanija putevima što su Putevi odbijali da učine. Elektrounion se ponovo žali Kancelariji za razmatranje žalbi tražeći nadoknadu štete. Komisija za razmatranje žalbi usvaja ovakvu žalbu, iako se žalba može podnijeti samo protiv upravnog akta, i najavljuje da će se o nadoknadi štete koju je navodno pretrpio Elektrounion naknadno odlučiti.

Sud BiH je na žalbu Puteva ovakvo Riješenje Kancelarije za razmatranje žalbi poništio i postupak vratio na početak. U novom postupku nova uprava Puteva, koja je u medjuvremenu imenovana nakon smjene prethodne u aprilu 2014 godine, Elektrounionu i Kancelariji za razmatranje žalbi dostavila je ugovor Puteva sa Romanija putevima.
Na osnovu tog ugovora vještak kojeg je angažovala Kancelarija za razmatranje žalbi utvrdio je visinu štete koju je navodno pretrpio Elektrounion. Deset odsto od vrijednosti četverogodišnjeg ugovora za održavanje odnosno 3,5 miliona maraka.

Komisija za razmatranje žalbi utvrdila je da je u postupku javne nabavke prekršen Zakon o javnim nabavkama. Ono što je nevjerovatno jeste to da se sva eventualno nastala šteta po Zakonu o javnim nabavkama odnosi isključivo na ponudjača odnosno na onoga ko je dostavio ponudu i smatra da je oštećen. Elektrounion uopšte nije dostavio svoju ponudu odnosno nije učestvovao na tenderu. Dobio je 3.498.000 maraka.

уторак, 01. март 2016.
Kako zaraditi 3,5 miliona maraka? Režirana pljačka Puteva.Račun Puteva Republike Srpske u septembru prošle godine bio je blokiran zbog presude Suda BiH kojom je ovo javno preduzeće bilo dužno da firmi Elektrounion iz Istočnog Sarajeva isplati 3,5 miliona maraka.
Putevi Republike Srpske uputili su tužbu protiv ovakvog riješenja i tražili odgadjanje izvršenja što im nije omogućeno.
Firma Elektrounion naplatila je svoja potraživanja nakon presude Suda BiH.
Putevi Srpske bili su primorani da firmi Elektrounion isplate 3,5 miliona maraka kao odštetu za navodno pretrpljenu štetu ove firme.U čitavoj priči posredovala je Kancelarija za razmatranje žalbi BiH koja je zaključila da je Elektrounion oštećena strana iako nije učestvovao u tenderskoj proceduri odnosno konkursu koji su Putevi raspisali za redovno četverogodišnje održavanje puteva 2012-te godine.
Tadašnje rukovodstvo Puteva RS odbilo je pritiske nekadašnjeg narodnog poslanika Siniše Dodika da posao direktnom pogodbom bude dodijeljen Elektrounionu. Raspisan je tender a posao vrijedan 35 miliona maraka dobila je firma Romanija putevi Sokolac kao najpovoljniji ponudjač. Na raspisan tender nije se prijavila firma Elektrounion ali je zastupnik te firme pokušao da spriječi tendersku proceduru. Nakon što Elektrounion ni u tome nije uspio uslijedila je žalba na čitav postupak a Kancelarija za razmatranje žalbi u daljem postupku je, prihvatajući sve žalbe Elektrouniona, omogućila da firma koja nije bila učesnik tendera bude proglašena za oštećenu stranu.

Bitno je napomenuti da firma Elektrounion Istočno Sarajevo nema nikakvog iskustva niti bilo kakve veze sa održavanjem puteva. Moji izvori iz Puteva Republike Srpske uvjeravaju da bi bilo ravno zločinu ovoj firmi povjeriti redovno održavanje 700 kilometara puteva sarajevsko romanijske regije.
Elektrounion obavlja poslove iz elektromonterske oblasti. Osnivački kapital ovog preduzeća je 2000 maraka. Obim izvršenih  poslova ni izbliza ne zadovoljava uslove koji su traženi od izvodjača radova. Kao najbitnije Elektrounion nema nikakvih dodirnih tačaka sa poslovima održavanja puteva i ne posjeduje ni jedan komad opreme ili mehanizacije za takav posao.

U toku je postupak po uloženoj tužbi Puteva protiv riješenja Kancelarije za razmatranje žalbi i očekuje se presuda Suda BiH. Sud BiH prvobitno je samo odbio zahtjev Puteva za odlaganjem izvršenja riješenja Kancelarije za razmatranje žalbi do konačne presude.

Moji izvori iz Puteva tvrde da je sve odlično izrežirana priča da se od Puteva otme 3,5 miliona maraka a nakon što je tadašnje rukovodstvo Puteva odbilo zahtjev Siniše Dodika da posao bez tendera bude dodijeljen Elektrounionu.Sudski epilog tek slijedi, u najavi su vrlo zanimljivi svjedoci.