уторак, 3. март 2020.

Opozicija traži Šeranićevu ostavku zbog afere "Poslovni prostor u Trebinju"

Opozicija traži ostavku ministra zdravlja Republike Srpske Alena Šeranića zbog navoda da je Fond zdravstvenog osiguranja u Trebinju poslovni prostor platio nekoliko puta više od realne cijene.

Naime, FZO Republike Srpske je u Trebinju od privatnog lica kupio poslovni prostor za svoje potrebe i platio ga 1 800 000 maraka a to privatno lice je prethodno isti poslovni prostor od investitora koji je gradio zgradu u Trebinju kupilo za 400 000 maraka što implicira da je poslovni prostor plaćen 1,4 miliona više od stvarne cijene, tvrdili su danas poslanici opozicije.


Nebojša Vukanović je u skupštinu donio presudu Osnovnog suda u Banjaluci kojom se poništava kupoprodajni ugovor između lica koje je prvobiotno kupilo poslovni prostor, Srđana Šućura i investitora Plants global inc BiH jer kupac nije ispoštovao svoje obaveze prema prodavcu. Samim tim, kaže Vukanović, ništavan je i kupoprodajni ugovor između Šućura i Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

"Tako da je FZO dao 1,8 miliona maraka a nije kupio i ne može uknjižiti ništa. Dakle, prosto je nevjerovatno da u vrijeme ovakve krize se dešava takav ogoljen i beskurpulozan kriminal, da se nešto plaća tri ili četiri puta skuplje, nalazi se posrednik između investitora i fonda..."- kaže Nebojša Vukanović.

Vukanović je predložio da svim poslanicima bude podjeljena presuda o poništenju kupoprodajnog ugovora ali to nije prihvaćeno. Poslanici vladajuće koalicije nisu se previše upuštali u raspravu. Poslanik SNSD-a Igor Žunić je rekao da je besmisleno da odgovaraju na prozivke raspravljaju o nečemu o čemu trenutno nemaju dovoljno podataka navodeći da on ima informacije da je u momentu prve prodaje objekat bio u sivoj gradnji i da je zato kada ga je FZO kasnije kupovao bio skuplji.

Dejan Kusturić prvi čovjek FZO tvrdi da je bivše rukovodstvo FZO sve radilo po zakonu kada je kupovan poslovni prostor u Trebinju, da je raspisan javni poziv u skladu sa procedurama i da je izabran najbolji ponuđač. Kasnije je FZO shvatio da nešto nije u redu, pojašnjava Kusturić i tražio je sudsku zaštitu i raskid ugovora ali su mu sredstva u iznosu od 1,8 miliona takođe sudskom odlukom skinuta blokadom. Direktor FZO kaže da je fond reagovao još polovinom prošle godine.


"Taj proces još uvijek nije završen do kraja i mi čekamo da se potvrdi pravosnažnom presudom u korist nas, međutim tu se komplikuje situacija da navodno Šućur Srđan nije ni kupio taj prostor od Plants globala gdje imamo presudu da je Plants global dobio ponovo taj prostor. Znači jako komplikovana situacija.

Kusturić dodaje i da su u FZO zbog svega podnijeli krivične prijave protiv Srđana Šućura koji im je prodao poslovni prostor ali i ovlaštenog lica u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko pravne poslove od koje parnicom traže i nadoknadu štete.

Poslanik Nebojša Vukanović kaže da je nevjerovatno da sada u FZO odgovornost prebacuju na RUGIP jer je nestvarno da je takav objekat uopšte mogao biti plaćen 1,8 miliona maraka a da nije sve provjereno prije toga. Jasno je da krivične prijave neće sanirati štetu učinjenu Republici Srpskoj, rekao je Nebojša Vukanović.