среда, 30. мај 2018.

ŽRS prislilno slanje radnika u penziju



Pred Ustavnim sudom Republike Srpske pokrenuta je inicijativa za ocjenom ustavnosti Zakona o Željeznicama RS član 116. a po kojem je 212 radnika ovog preduzeća već otišlo u penziju.
Taj član kaže da radniku kada navrši 40 godina osiguranja prestaje radni odnos. Taj član Zakona o Željeznicama RS u suprotsnoszi je sa Zakonom o radu Republike Srpske po kojem radnik pravo na penziju stiče sa navršenih 65 godina života. Pometnju je napravio i Zakon o PIO član 39 iz 2011 godine koji kaže da se lice ne može odreći posebnog staža koji je utvrđen riješenjem Fonda. To znači da su svi radnici Željeznica RS koji imaju ratni staž sada u podređenom položaju u odnosu na svoje kolege koji nisu bili u ratu jer uz „pomoć“ uduplanog ratnog staža ispunjavaju uslove za odlazak u „prisilnu“ penziju po zamislima Vlade RS. Ti radnici će biti i finansijski oštećeni jer će im za uduplani ratni staž biti obračunat manji koeficijent.

Željeznice RS čine sve da po nalogu Vlade RS smanje broj radnika. To je neophodno i zbog ostvarivanja mogućnosti za dobijanje kredita koji bi trebalo da bude iskorišten za restrukturiranje preduzeća.

„Problem je što je u ŽRS godinama priman nestručan i nepotreban kadar i gomilani su radnici, uglavnom u administraciji, kako bi bili zadovoljeni apetiti stranaka na vlasti pred svake moguće izbore.“- rekli su sagovornici Gerila info iz ovog preduzeća. 
„Sada ispaštaju uglavnom radnici u proizvodnji.“- kažu izvori našeg portala.

Gerila info je slala pitanja upravi ŽRS na temu odlaska radnika u penziju i otpremnina koje radnici treba da dobiju ali niakkav odgovor nakon duže od mjesec dana čekanja nije stigao.


Željeznice su u prislilnu penziju poslale i Radovana Daničića. Radovan za Gerila info priča da je, kada je u decembru prošle godine pravljen spisak radnika koji mogu u penziju, znao da nema dovoljno godina osiguranja ali da su ŽRS u saradnji sa Fondom PiO izvršile retroaktivnu uplatu doprinosa u njegovom slučaju iako to nisu smjele da urade. Sada ima 40 godina staža što je po Zakonu o ŽRS ,koji je usvojen na posebnoj sjednici NSRS, dovoljno za penziju.

„Dvije godine sam bio u Beogradu na studiju inženjera željezničkog saobraćaja i za taj period nemam uplate doprinosa. Član 66 tadašnjeg Zakona o PiO iz SFRJ je jasan i kaže da se vrijeme provedeno na školovanju ne može uračunati u radni staž. Oni su ga jednostavno sada uračunali.“- svjedoči Radovan Daničić za Gerila info.

Radovan sada po sili Zakona o ŽRS mora da ide u penziju iako mu odlazak u penziju nikako finansijski ne odgovara. Njegove žalbe Fondu PiO uz ukazivanje na nelogičnosti koje su prilikom njegovog penzionisanja napravljene jednostavni nusu urodile plodom. Na njegovu žalbu i ukazivanje da je dvije godine dok je bio na školovanju od Željeznica dobijao samo stipendiju iz Fonda PiO RS su mu odgovorili da žalba nije osnovana. U Fondu PiO pojašnjavaju da poslodavac može da uplati doprinose i tako poveže staž ukoliko se time ostvaruje pravo na penziju.
Radovan Daničić kao i stotine drugih penzionisanih radnika ŽRS sada čekaju još ocjenu ustavnosti Zakona o Željeznicama Republike Srpske.