уторак, 1. мај 2018.

Čuvari režima

Režim čuvaju komformisti. Oni profesori, akademici, umjetnici, novinari...koji znaju da su na pozicijama koje im omogućuju komfor isključivo zbog podrške režimu. Koliko god nekvalitetni bili imaju dovoljno pameti da znaju da svoj uspjeh mogu da vežu samo za određenu vlast. Vlast koja im je omogućila da preko noći iz kaljavih čizama sjednu u direktorske, profesorske, doktorske ili uredničke fotelje.
Oni znaju da kada vlast koju bezdušno podržavaju ode, gube uticaj, položaj i moć. Jer sve to što imaju nije stvarno i samo je rezultat podaničkog odnosa a ne stvarnog kvaliteta.

Oni koji su kvalitetni znaju da im znanje ne zavisi od toga ko je na vlasti. Bez obzira ko je na vlasti.

Zato ćuti banjalučka "elita". Čast izuzecima koji se mogu nabrojati na prste jedne ruke ali oni svakako nisu u istom košu sa ostalima.

Režim čuvaju i radnici administracije. Koji ne vide dalje od sljedeće plate i kojima je bitno da su se posjeli na plaćene državne poslove u javnim republičkim i gradskim institucijama. Takvi Republiku ne vide u narednih pedeset ili stotinu godina, takvi vide samo završnu cifru na računu koji im redovno pune svi budžetski korisnici. Takve ne zanima što im Republika kopni pred očima jer mladost odlazi, jer su institucije ljušture i imitacija stvarnosti. Takve ne zanima priča o milionima na računima pojedinaca dok god im ti pojedinci obezbijeđuju platu. Poražavajući odnos pojedinaca prema društvu i državi. Naravno postoje i pojedinci koji nisu dio ove priče.

Poražavajuće je koliko ljude ne dotiče ono što se oko njih dešava. kao da se to dešava nekom drugom, kao da se društvo urušava hiljadama kilometara daleko, kao da su bezbjedni u svojim izmaštanim svjetovima, kao da sutra ne mogu biti sljedeći. Kao da će njihov komfor preživjeti i kada se sve sruši.

Osim ako sramotu zbog prodaje obraza ne pravdaju nezainteresovanošću. Onda su tek fukare.