субота, 14. април 2018.

Gerila info: Mjesečno za kameru 2000 KM

MUP krije koliko plaća iznajmljivanje kamere

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ne želi da javnosti odgovori koliko plaća iznajmljivanje kamere-radara od jedne privatne kompanije. Gerila info je pitanja u vezi sa iznajmljivanjem kamere koja se koristi i premješta na dvije lokacije u Banjaluci postavila 14 marta.
“Koliko MUP RS na mjesečnom nivou plaća iznajmljivanje dva radara u Banjaluci? Riječ o radarima koje je prije nekoliko dana spominjao ministar Dragan Lukač a nalaze se u Vrbanji odnosno na banjalučkom polju.” pitanje je koje je ostalo bez odgovora.

U međuvremenu je ministar Dragan Lukač 3. aprila pojasnio da se ne radi o dvije kamere već samo o jednoj koja se premješta sa lokacije na Banjalučkom polju na lokaciju u Zelenom Viru u Vrbanji.
kamera u Vrbanji, foto Nezavisne

Odgovor o cijenu koju ministarstvo plaća privatnoj firmi na mjesečnom nivou ni tada nismo dobili ali je Lukač obećao odgovor ukoliko se na dokumentu ne nalazi oznaka tajnosti.
Nije jasno zbog čega bi se na jednom takvom ugovoru nalazila oznaka tajnosti.
Novo pitanje Gerila je uputila ministarstvu unutrašnjih poslova 10 aprila.
“Poštovani,
Još jednom Vas molim da mi odgovorite na sljedeće pitanje:
Koliko MUP plaća iznajmljivanje kamere od privatne firme? Ta kamera se koristi na lokacijama u Vrbanji i na tranzitu na Banjalučkom polju. Ministar Lukač je nedavno obećao odgovor na to pitanje.
Molim Vas da odgovor dostavite do 12 aprila.”
I to pitanje je ostalo bez odgovora.

Za iznajmljivanje 24000 maraka godišnje

Izvori Gerila info tvrde da MUP iznajmljivanje kamere privatnoj firmi na mjesečnom nivou plaća 2000 maraka, odnosno 24000 maraka godišnje. Isti izvori pojašnjavaju da ta sredstva nisu naročito velika s obzirom na broj saobraćajnih prekršaja koje ta kamera na dvije pomenute lokacije zabilježi u toku mjeseca. Isto tako tvrde da je projekat iznajmljivanja daleko isplativiji od projekta javno privatnog partnerstva koje je bilo na pragu ostvarenja a u kojem bi MUP sa privatnim partnerima dijelio polovinu zarade od kazni koju naplati na osnovu saobraćajnih prekršaja koje bilježe kamere širom Republike Srpske.
“I dalje je najisplativija opcija kupovina sopstvenih kamera i radara”- tvrde naši izvori.