петак, 16. фебруар 2018.

Stigao lijek Tamoksifen

Lijek Tamoksifen isporučen je apotekama u Republici Srpskoj. Tako su me obavijestili iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, tvrde da su njih o tome upoznali dobavljači.
Posljednje tri sedmice u RS je bila nestašica tog lijeka koji se koristi u liječenju oboljelih od karcinoma dojke.

Poražavajuće: U Srpskoj ponovo nema ključnih lijekova! 14.02.2018




Nedostatak citostatika

Na Univerzitetskom Kliničkom centru RS već tri sedmice nema citostatika „Tamoksifen“, koji se koristi u liječenju oboljelih od raka dojke, tvrde za SrpskaCafe pacijenti oboljeli od ove opake bolesti!



Naši sagovornici pojašnjavaju da im je u Kliničkom centru rečeno kako nema nikakvih informacija kada bi taj lijek trebalo da se nađe u apoteci najveće zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj, a posebno je zabrinjavajuće što „Tamoksifena“ nema ni u apotekama u Banjaluci.

Portal SrpskaCafe je provjerio pomenute navode, kontaktirao nekoliko apoteka u Banjaluci i uvjerio se u istinitost poražavajuće informacije. Nažalost, pomenutog citostatika zaista nema.



– Ne postoji mogućnost nabavke ovog lijeka već petnaestak dana – rečeno nam je u jednoj banjalučkoj apoteci.

Problem je tim veći, pojašnjavaju pacijenti, jer za citostatik „Tamoksifen“ ne postoji zamjena.

U Fondu zdravstvenog osiguranja odgovorili su nam da pomenuti lijek ne nabavlja FZO RS već ga apoteke same nabavljaju. Dodaju i da prema njihovim informacijama u toku popunjavanje zaliha ovog lijeka ali da je dostupan i da se može naći u pojedinim apotekama u RS. Tvrde i da su kontaktirali zastupnika ovog lijeka za RS i da im je on obećao da će lijek naredne sedmice biti isporučen svim apotekama.

– Cijena ovog lijeka od 10 mg je osam maraka a osiguranicima koji eventualno sami plate lijek u apotekama koje nemaju ugovor sa Fondom ili u drugim zemljama Fond će refundirati troškove. Za sada nije bilo zahtjeva osiguranika za refundaciju lijeka Tamoksifen – odgovorili su nam iz Fonda.

Dodaju da se pomenuti lijek nalazi na listi lijekova koji se izdaju na recept što znači da ovaj citostatik za karcinom dojke osiguranici podižu u apotekama na recept.

Podsjećamo, nedostatak citostatika „Tamoksifen“ posljednji je u nizu citostatika koji nedostaju na Kliničkom centru Republike Srpske.

Portal SrpskaCafe u posljednjih dva mjeseca izvještavao je o nedostaku citostatika na Klinici za onkologiju. U FZO RS su tada tvrdili da je problem proceduralne prirode jer se čekalo na potpisivanje ugovora sa dobavljačima.

– Nedavno je počela isporuka pojedinih citostatika koji su nedostajali u bolnicama. Naime, Fond svake godine na vrijeme, u periodu kada je to najranije moguće, raspisuje tender za nabavku citostatika i to prema potrebama koje nam dostavljaju zdravstvene ustanove. Međutim, bez obzira na to, zna se desiti da zbog složenosti procedura javnih nabavki tenderi traju mjesecima – pojašnjavaju za SrpskaCafe u Fondu zdravstvenog osiguranja i napominju da FZO obavezno refundira sve troškove pacijenata koji su prinuđeni da sami kupuju citostatike.

Rukovodstvo Kliničkog centra Republike Srpske više ne želi da komentariše nedostatak lijekova u ovoj ustanovi. Direktor ove zdravstvene ustanove Vlado Đajić nedavno je rekao da se za sva pitanja vezana za citostatike ubuduće obraćamo isključivo Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.