среда, 31. јануар 2018.

SrpskaCafe: Popis dolazi na naplatu

Upozorenje CIK-a: Nepriznati popis iz 2013. dolazi na naplatu!



Centralna izborna komisija BiH poslala je zvanično upozorenje svim opštinama i gradovima u BiH da se prilikom odabira članova lokalnih izbornih komisija lokalne vlasti moraju rukovoditi rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine!


– Postupkom imenovanja članova izborne komisije nadležni organ je dužan rukovoditi se odredbom člana Izbornog zakona BiH koji se odnosi na nacionalni i polni sastav izborne komisije. Na nacionalni sastav izborne komisije primjenjuju se rezultati popisa stanovništva u BiH iz 2013. godine a na polni sastav odredbe Zakona o ravnopravnosti polova u BiH – piše u obavještenju koje je iz Sarajeva upućeno lokalnim zajednicama.

To jasno znači da država Bosna i Hercegovina počinje da na terenu primjenjuje rezultate popisa stanovništva iz 2013. godine a koji zvanična Republika Srpska ne priznaje. Popis stanovništva od prije skoro pet godina pokazao je da u Bosni i Hercegovini živi 3,5 miliona stanovnika od čega u Republici Srpskoj 1,2 miliona. Kako su pokazali isti rezultati od tog broja u Republici Srpskoj živi oko 900 000 Srba.

Poslanik u Narodnoj skupštini RS Davor Šešić tvrdi za portal SrpskaCafe da nepriznavanje rezultata popisa u BiH od strane Republike Srpske sada postaje problem te dodaje da rezultati popisa jesu sporni ali da je rezultat nastanka problema politizacija koja je na ovoj temi nametnuta.


– Mogli smo od vlasti u Republici Srpskoj čuti samo političke izjave o nepriznavanju popisa ali nažalost ništa konkretno nije preduzeto da bi se taj popis i pravno osporio, što dovodi do toga da će se kroz formiranje izbornih lista taj popis priznati a kasnije prema tome mijenjati i kvote učešća druga dva konstitutivna naroda na svim funkcijama i pozicijama gdje je bitan nacionalni ključ, odnosno koliko Srba, Hrvata i Bošnjaka mora biti zastupljeno prema procentu iz popisa – kaže za naš portal poslanik SDS-a i napominje da je sada na potezu vlast u Republici Srpskoj koja treba da se jasno očituje i o ovom zahtjevu Centralne izborne komisije i konkretno o budućem odnosu prema rezultatima popisa koji sigurno dolaze na dnevni red.

U Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske već su kroz izmjenu Zakona tražili drugačiju nacionalnu zastupljenost u Pravobranilaštvu Republike Srpske. Taj zahtjev čeka potpis, odnosno ukaz predsjednika Republike Srpske. U razgovoru za naš portal predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda, Mujo Hadžiomerović najavljuje da će Bošnjaci kroz svako zakonsko riješenje tražiti zastupljenost u javnim institucijama na osnovu popisa iz 2013. godine.

– Odnos konkretno ne znam koji mora da bude ali sada je daleko od proporcionalne zastupljenosti. Na sceni je pritisak aktuelne vlasti, nisu se poštovali ni rezultati popisa iz 1991. a sumnjamo da će i ovi iz 2013. godine – rekao je za SrpskaCafe Hadžiomerović.


Podsjećamo, popis u Bosni i Hercegovini održan je u oktobru 2013, dok su rezultati popisa objavljeni u junu 2016 godine.