среда, 24. јануар 2018.

SrpskaCafe: Kelag i četvrti put probio rok za izgradnju "Medne"





Austrijsko-njemačka kompanija KELAG koja gradi malu hidroelektranu “Medna” na rijeci Sani i četvrti put je probila rok za završetak izgradnje!

Toj kompaniji istekao je koncesioni ugovor a u „Koaliciji za Sanu“ traže od Vlade RS i Ministratsva industrije, energetike i rudarstva RS da raskinu ugovor sa pomenutom kompanijom.

U ovoj nevladinoj organizaciji koja se godinama bori protiv izgradnje MHE Medna na Sani podsjećaju da je koncesioni ugovor sa kompanijom KELAG u nekoliko navrata produžavan i da su prije posljednjeg isteka roka za završetak gradnje potpisana četiri aneksa ugovora.

– Investitor i četvrti put ignoriše i prekoračuje rokove koncesionog ugovora na šta Koalicija  dugi niz godina ukazuje i neumorno apeluje da se ugovor raskine i zaustavi uništavanje rijeke Sane – rekao je za SrpskaCafe koordinator Koalicije za Sanu Goran Krivić.

U ovoj organizaciji tvrde da se gradnja derivacionog tunela mijenja iz betonskih u prefabrikovane cijevi od poliestera što dovodi do izmjene tehnologije i hidrauličnih karakteristika derivacionog tunela koje će nedvosmisleno uticati na ekološke karakteristike MHE „Medna“, a samim tim i na rijeku Sanu. Od Republičke uprave za inspekcijske poslove RS zahtijevali su vanrednu kontrolu gradilišta na Sani.

U Inspektoratu su potvrdili za SrpskaCafe da su njihovi inspektori bili u kontroli gradilišta MHE Medna i da nije pronađena nikakva nepravilnost niti bilo kakvo odstupanje od izdatih dozvola koje kompanija KELAG, odnosno firma LSB Elektrane Banjaluka koja gradi hidroelektranu, ima.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS priznaju da je originalni Ugovor o koncesiji koji je potpisan 2006. godine već doživio četiri aneksa ali tvrde da je svako produženje ugovora bilo opravdano. Ugovor je, u međuvremenu, dobio i peti aneks.

– Koncesionar se prije isteka roka za izgradnju definisanog četvrtim aneksom ugovora o koncesiji obratio ovom ministarstvu za zaključivanje petog. Cijeneći da su problemi u izgradnji bili opravdani te da je izgradnja elektrane u završnoj fazi Vlada RS je dala saglasnost na potpisivanje aneksa ugovora o koncesiji – odgovorili su nam iz ministarstva i precizirali da je novim aneksom predviđeno da će MHE Medna biti puštena u rad do kraja marta ove godine.

Isti odgovor stigao je i iz Komisije za koncesije u kojoj tvrde da su izvršili uvid u dokumentaciju i da je jasno da će elektrana do kraja marta biti puštena u rad.

Nekoliko nevladinih organizacija okupljenih u „Koaliciju za Sanu“ više puta je protestovalo protiv izgradnje male hidroelektrane na rijeci Sani. Oni tvrde da izgradnja elektrane šteti prirodnom mikrosistemu rijeke Sane a da Republika Srpska gradnjom ove elektrane ima samo finansijsku štetu umjesto koristi. Studija ekonomske opravdanosti koju je napravila ova koalicija pokazala je da će kada se uzmu u obzir dobitak od koncesione naknade i trošak Srpske kroz subvenciju za obnovljivu energiju Srpska biti u milionskom gubitku odnosno da neće imati nikakve koristi od gradnje elektrane u neposrednoj blizini izvora Sane.


Na rijeci Sani LSB Elektrane Banjaluka odnosno austrijsko-njemački gigant KELAG grade elektranu snage 4,9 MW.