петак, 1. септембар 2017.

Gradjani BiH bez Evropskog prvenstva u košarci- razlozi



Gradjani Bosne I Hercegovine jedini u regionu, za čitavu Evropu nisam siguran, ne mogu da gledaju Evropsko prvenstvo u košarci koje se od 31 avgusta održava u četiri zemlje.
Ekskluzivno pravo prenosa evropskog prvenstva za sve zemlje bivše Jugoslavije otkupio je Sport Klub i to kablovska i zemaljska prava. Sport Klub, inače, nije prisutan u zemaljskom signalu a ovaj kanal od kablovskih operatera zbog različitih razloga u ponudi u cijeloj BiH imaju samo Mtel i Telemah. Sport Klub prisutan je i na Totalu ali sve u svemu procjene su da Evropsko prvenstvo u BiH može da gleda tek oko 30 odsto stanovništva.

Ni jedan javni emiter u Bosni i Hercegovini ne prenosi Evropsko prvenstvo jer nisu otkupili prava. Moji izvori tvrde da je RTRS pokušao da otkupi prava od Sport Kluba ali da na njihovu ponudu nije stigao odgovor.
Javni emiteri u Srbiji i Hrvatskoj za razliku od bosanskohercegovačkih prenose prvenstvo jer te dvije države nisu dozvolile da ostanu bez prenosa prvenstva. Sport Klub je RTS-u i HRT-u prodao pravo prenosa za te dvije zemlje.

Na činjenicu da gradjani BiH, uglavnom, iako plaćaju RTV taksu ne mogu da gledaju prvenstvo u košarci nije reagovao ni RAK ni Košarkaški savez BiH iako su obaviješteni o aktuelnom problemu. Jedan od kablovskih operatera, Telemah, koji u svojoj ponudi ima Sport Klub sponzor je seniorske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine što ne mora ništa da znači ali i može.


Danas sam pokušao da stupim u kontakt sa predsjednikom Košarkaškog saveza BiH Daliborom Milošem ali se nije javljao na telefon.