уторак, 7. фебруар 2017.

Pokušaj razgradnje Univerziteta!

Republika Srpska neće dobiti novi zakon o visokom obrazovanju. Petnaest mjeseci rada na novom zakonu bačeno je niz vjetar jer je Vlada 2 februara donijela odluku po kojoj odustaje od novog zakona.
Odustajanje od zakona rezultat je, saznajem, nevjerovatnih pritisaka na resorno ministarstvo da se kroz mnoštvo amandmana omogući razgradnja dva postojeća javna univerziteta. Prije svega onaj banjalučki. 


Univerzitet u Banja Luci na prijedlog Zakona podnio je nekoliko amandmana za koje je u ministarstvu prosvjete ocjenjeno da idu na štetu kvaliteta visokog obrazovanja a za konačan cilj imaju razgradnju Univerziteta i davanje mogućnosti pojedinim fakultetima koji imaju nekoliko studijskih grupa da organizuju sopstveni univerzitet. Tako bi na primjer mogli da imamo banjalučki Medicinski univerzitet ili banjalučki Univerzitet nauka i umjetnosti. Primjeri nisu slučajno navedeni.

Moji izvori tvrde da je ovaj pokušaj razgradnje Univerziteta izuzetno opasan i da bi u izrazito loš požaj stavio neke manje fakultete koji bi ostali u sastavu aktuelnog Univerziteta u Banja Luci. Novi univerziteti koji bi nastali postali bi pravno lice i imali bi sopstvene račune i mogućnost apsolutnog upravljanja sredstvima. Sada tu mogućnost nemaju jer nad njima postoji vrhovna vlast Univerziteta.
Kada plaćate bilo šta na bilo kom fakultetu na računu piše da je primalac Univerzitet a ne taj fakultet.

Iz ministarstva prosvjete saopštili su da ostavljaju vremena da se dva javna Univerziteta u Republici Srpskoj pokušaju dogovoriti i usaglasiti svoje stavove. Univerzitet u Istočnom Sarajevu protivio se amandmanima koje je predložio Univerzitet u Banja Luci. Rektor tog Univerziteta Radoslav Grujć rekao je da se protivi razgradnji Univerziteta i stvaranju desetak manjih.


P.S. Sa banjalučkog Medicinskog fakulteta još nisu odgovorili na pitanja u vezi sa novom upisnom politikom po kojoj medicinu u Banja Luci mogu da studiraju i oni studenti koji nisu zadovoljili znanjem na prijemnom ispitu ali ukoliko godinu studiranja plate 4000 maraka.