петак, 3. фебруар 2017.

Mljekari ponovo prijete, Vlada nudi novi Pravilnik


Vlada je prvo mljekarima obećala isplatu dugovanja za podsticaje do prvog januara. Mljekari su krajem godine pristali da to bude čak i do prvog marta ali da sve bude isplaćeno. Najnovija informacija govori da je novo obećanje da će podsticaji biti isplaćeni do 15 marta. Na taj datum mljekari ne pristaju i najavljuju proteste ispred Narodne skupštine ukoliko im do prvog marta ne budu uplaćeni podsticaji za prošlu godinu.

Vlada mljekarima u Republici Srpskoj duguje podsticaje za mlijeko za šest mjeseci prošle godine u ukupnom iznosu od 15 miliona maraka. Osim podsticaja za mlijeko Vlada mljekarima za prošlu godinu duguje još oko 5 miliona po raznom osnovu. Ukupna dugovanja Vlade za podsticaje za sve grane poljoprivrede su još dodatnih 23 miliona maraka.

Na sastanku predstavnika poljoprivrednih proizvodjača i ministra poljoprivrede koji je u petak održan u ministarstvu Vlada je poljoprivrednicima pokušala da podvali novi pravilnik o podsticajima koji bi podrazumijevao dizanje granice sa 100 na 300 litara mlijeka u proizvodnji kao uslov za dobijanje podsticaja.

Poljoprivrednici su uzvratili da je to dodatno gušenje malih proizvodjača koji su i onako u veoma lošoj situaciji. Poljoprivrednici su zatražili i da se podsticaji u Republici Srpskoj izjednače sa podsticajima u Federaciji koja svojim poljoprivrednicima izdvaja više novca.