недеља, 24. март 2019.

Na projekte potrošeno 3 miliona, broj oboljelih od malignih oboljenja sve veći. U FZO tvrde, projekti su imali smisla!

Broj oboljelih od malignih bolesti u Republici Srpskoj godinama konstantno raste a sa brojem oboljelih raste i broj umrlih zbog malignih bolesti. Konstantno raste i broj oboljelih i umrlih od raka materice, dojke, debelog crijeva i prostate. Ova četiri tipa bila su predmet vladine strategije i programa ministarstva zdravlja za aprevenciju i rano otkrivanje malignih oboljenja u periodu 2015-2018 godina. Revizija učinka Prevencije pokazala je da su postignuti izuzetno loši rezultati jer nije postignuto smanjenje broja oboljelih već upravo suprotno. Revizija je izrazila i sumnju u stvaran broj preventivno pregledanih a revizija je istakla da je dobar dio pregledanih naknadno upisivan kao preventivno pregledan a da se radilo o redovnim pregledima u kojima je otkrivena bolest.
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske je 2009 godine prestao da potpisuje ugovore o preventivnim pregledima sa domovima zdravlja u Republici Srpskoj a 2011 godine počeo je da potpisuje pojedinačne projekte i sa udruženjima građana. Na četiri projekta ranog otkrivanja malignih oboljenja FZO RS je potrošio ukupno tri miliona maraka. 
Finansirani su projekti Skrining mamografija u ranoj detekciji raka dojke, 2008. godine, skrining kolorektalnog karcinoma 2008. godine, skrining karcinoma grlića materice 2009. godine i projekat prevencije i ranog otkrivanja karcinoma prostate na području opštine Zvornik, 2016. godine. Ukupno je, prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja preventivno pregledano oko 120000 ljudi.
U Fondu tvrde da je očigledno da su projekti bili opravdani jer su otkrili da određen broj pacijenata boluje od malignih oboljenja i da je zahvaljujući tim pregledima spašeno više života. U Fondu tvrde i da su njihovi timovi pratili realizaciju projekata i trošenje odobrenih sredstava a da su na javne pozive mogli da se jave svi oni koji su za to ispunjavali određene uslove.
Međutim, strategijom koja je istekla 2010 godine broj oboljelih trebao je biti smanjen za 5 odsto što se nije desilo. Broj oboljelih od malignih bolesti svake godine u Republici Srpskoj je sve veći. Nije poznato da li je iko pozvan na odgovornost zbog kraha strategije i programa ministarstva a vrlo je upozoravajuće da broj oboljelih konstantno raste bez bilo kakve konkretne reakcije-rekao je izvor portala Gerila info.
“Napominjemo da se u Republici Srpskoj konstantno radi na unapređenju zdravstvene zaštite oboljelih od malihnih bolesti”- kažu međutim u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.
U ministarstvu zdravlja za sada nisu odgovorili na naša pitanja u vezi sa objavljenom revizijom i poražavajućim podacima o stalnom povećanju broja oboljelih od malignih bolesti. Pitali smo ih kako je moguće da broj oboljelih i umrlih konstantno raste i pored usvojenih strategija i programa.
Ono što je, takođe, vrlo važno jeste da je izdvajanje za domove zdravlja u Republici Srpskoj 2003. godine kada je počeo program prevencije bilo za 7 odsto veće nego 2017. godine. Očigledno je da je dobar dio sredstava otišao na pojedinačne ugovore sa zdravstvenim ustanovama i udruženjima građana. Finansiranje navedenih projekata je vršeno na osnovu Pravilnika o finansiranju projekata po kome se finanisjska sredstva za te potrebe obezbjeđuju iz prihoda FZO namjenjenih reformi zdravstva. Međutim korištena su sredstva namjenjena primarnoj zdravstvenoj zaštiti.-navodi se u reviziji prevencije malignih oboljenja.
Navodi se i da je na kraju 2015. godine u Republici Srpskoj od malignih bolesti bolovalo 75000 ljudi ili sedam odsto populacije, da je smrt zbog malignih bolesti na drugom mjestu uzroka smrti u RS a da su troškovi Fondova zbog sve većeg broja oboljelih sve veći. Navodi se i da je u 2015. godini u odnosu na 2012. godinu broj oboljelih veći za 10 odsto.