петак, 20. јул 2018.

Gerila info: Vlada i ministarstvo su znali za namjeru Puteva da gradi naplatne kućice. Nije prihvaćeno da ih preuzmu Autoputevi!


Naplatne kućice u Glamočanima koje nikada nisu puštene u rad konačno će biti srušene. To se makar očekuje jer su ministar saobraćaja Neđo Trninić i direktor Puteva Republike Srpske uveli u rad izvođača radova koji je dobio posao rušenja naplatnih kućica. To što su na taj događaj pozvani mediji i što je to predstavljeno kao hvale bitan događaj sasvim je druga priča i pokazatelj u kom pravcu plovi ovaj brod već odavno.


Istorija naplatnih kućica u Glamočanima

Naplatne rampe Puteva Republike Srpske izgradjene su u Klašnicama na kraju magistralnog puta Banja Luka-Klašnice u smijeru iz Banja Luke 2013 godine. Nakon njih izgradjene su rampe na autoputu Banja Luka- Gradiška svega nekoliko kilometara od Klašnica. Tim rampama gazduje preduzeće Autoputevi Republike Srpske i te rampe su u funkciji.

Projekat proširenja magistralnog puta M-16, dionica Banja Luka-Klašnice, započet je izradom Studije saobraćajno ekonomske opravdanosti fazne rekonstrukcije i modernizacije na dionici Prijedorska petlja -Klašnice 2010-te godine. Kao razlog rekonstrukcije navedeno je povećanje bezbjednosti saobraćaja na ovom dijelu puta.
Studija je pokazala ekonomsku opravdanost na način da se Putevi RS kreditno zaduže a da kredit vraćaju na način da se uvede naplata za korišćenje ove dionice puta.
Vlada je odobrila kreditno zaduženje od 35 miliona maraka kao i dodatno kreditno zaduženje od 5 miliona za dodatne radove. Ukupno su rekonstrukcija i proširenje te dionice koštali 40 miliona maraka.


Projekat proširenja u svom sastavu imao je i projekat za izradu naplatnog mjesta u Glamočanima.

Problem je nastao pravljenjem naplatnih kućica Puteva RS i Autoputeva RS na svega nekoliko kilometara udaljenosti jednih od drugih. Problem je nastao zbog nedovoljne komunikacije između Puteva, Autoputeva, Vlade RS odnosno ministarstva saobraćaja Republike Srpske. Ministar saobraćaja Neđo Trninić čitav mandat, kada god se spomenu naplatne kućice u Glamočanima, uvjerava kako ministarstvo sa tim projektom nije imalo nikakve veze odnosno da je ministarstvo nevino u čitavoj priči. Ne zna se šta je gore, to da je moguće da ministarstvo nije bilo upoznato sa projektom Puteva ili to što u ministarstvu obmanjuju javnost.

Istina je da je ministarstvo saobraćaja, na čijem čelu se tada nalazio Nedeljko Čubrilović (član DNS-a kao i Trninić i Nešić), bilo blagovremeno upoznato sa namjerom tadašnjeg rukovodstva Puteva da gradnjom naplatnih kućica u Glamočanima pokrije dio troškova proširenja i rekonstrukcije magistralnog puta M-16.


U vrijeme raspisivanja tendera i realizacije projekta proširenja puta M-16 na snazi je bio Zakon o javnim putevima koji je ostavljao mogućnost propisivanja posebne naknade za upotrebu dijela javnog puta. Vlada Republike Srpske kao Skupština preduzeća i vlasnik Puteva o svemu je bila obaviještena.
Putevi su se 06.02.2013, nakon što je dionica završena, obratili Vladi Republike Srpske sa zahtjevom da bude izvršena prekategorizacija dionice puta Prijedorska petlja -Klašnice u brzu cestu. Traženo je da se ta dionica preda u nadležnost Autoputeva zajedno sa već izgradjenom naplatnom rampom. Na ovaj prijedlog nije stigao nikakv odgovor.

U medjuvremenu je donesen novi Zakon o javnim putevima 17.10.2013-te godine. Tim zakonom naplata putarine omogućuje se samo Autoputevima Republike Srpske. Dakle, zakon je promijenjen a Putevi su iz ministarstva onemogućeni da vrše naplatu putarine iako je to bilo predvidjeno planskim aktima Puteva koje je usvojila Vlada RS. Prijedlog da već izgrađene naplatne kućice u Glamočanima preuzmu Autoputevi, bez gradnje svojih, nije dobio odgovor.

Zbog gradnje naplatnih kućica u Glamočanima vođena je istraga protiv dvojice bivših direktora Pteva RS, Nedeljka Kneževića i Mladena Lazendića zbog sumnje da su gradnjom naplatnih kućica oštetili budžet Puteva za 2,1 milion maraka. Istraga je odlukom Okružnog tužilaštva obustavljena pod obrazloženjem da nije sporno da su pomenuta dvojica potpisali ugovore o izvođenju radova ali da je dokazano da je Vlada kao skupština preduzeća znala za rekonstrukciju magistralnog puta kao i da je bila o svemu upoznata.