субота, 29. април 2017.

Ustavni sud ruši zgradu Integre Inženjering

Ustavni sud Republike Srpske, prenose mediji u Republici Srpskoj, osporio je odluku Skupštine Banja Luke o gradnji hotela na mjestu zgrade nekadašnjeg Radija RS, odnosno Radija Banja Luka. http://www.blic.rs/vesti/republika-srpska/ustavni-sud-rs-osporio-odluku-skupstine-grada-banjaluka-radio-nije-smeo-da-postane/y2e448y
уторак, 02. фебруар 2016.

Retroaktivni Regulacioni plan u Banja Luci

Skupština grada Banja Luka je na 42-oj sjednici održanoj 29.01.2016 godine usvojila Prijedlog odluke o donošenju izmjena Regulacionog plana za prostor definisan ulicama Vuka Karadžića, Prvog krajiškog korpusa, Milana Radmana, Mladena Stojanovića i Kralja Petra Prvog Karađorđevića. Riječ je o parceli na kojoj se nekada nalazio Radio Banja Luka a na kojoj trenutno Integra inžinjering kao vlasnik zemljišta gradi objekat na mjestu srušene zgrade radija.

Nevjerovatno je, međutim da su radovi na predmetnoj parceli počeli prije usvajanja Regulacionog plana. Radovi na planskim riješenjima iz Nacrta su počeli kada je regulacioni plan bio u formi prijedloga.
Predmetna lokacija nalazi se u sklopu ambijentalne cijeline koja je uvrštena na privremenu listu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i trebalo bi da uživa najviši nivo zaštite. Uz dodatak uključivanja javnosti u proces donošenja izmjene regulacionog plana što nije moguće jer su radovi davno počeli.


Odjeljenje za prostorno uređenje odbilo je sve primjedbe koje su im upućene zbog svega gore navedenog. U obrazloženju su naveli da je za izdavanje lokacijskih uslova i gradjevinskih dozvola na predmetnom lokalitetu nadležno Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Na primjedbu da investitor pravi objekat veće spratnosti od dozvoljene u resornom Odjeljenju su odgovorili da tako nešto nije utvrđeno obilaskom terena i objekata u izgradnji. Čime su indirektno priznali da je gradnja u toku iako izmjene regulacionog plana još nisu bile usvojene. Da je gradnja odavno u toku vidljivo je samim prolaskom pored te lokacije jer radovi traju mjesecima.