среда, 19. април 2017.

Mihajlović nevin u zatvoru, niko nije odgovarao zbog toga

Slavko Mihajlović nevin je u zatvoru proveo dvije godine a i pored nekoliko vještačenja štete koju su njegova porodica i on doživjeli zbog višegodišnjeg procesa, hapšenja i vremena provedenog u zatvoru nikada nije dobio odštetu. Mihajlović je prije hapšenja i presude koja je kasnije oborena imao piceriju u Banja Luci koja je nakon toga propala a porodica mu se nakon optužbe i presude za ubistvo raspala.


Nadležni sudovi su redom u nekoliko navrata donosili presude po kojima mu je Republika Srpska dužna na ime materijalne i nematerijalne štete (sudovi su donosili presude na manji iznos od izvještačenog gotovo milinskog) ali su te presude na Vrhovnom sudu obarane.

Mihajloviću je prije sudjenja sa državom Džerard Selman nudio 250 000 u ratama ali je Mihajlović to odbio. Nakon toga, Mihajlović tvrdi, Selmanov vozač mu je rekao da neće dobiti ni marke.

Zanimljiva je povezanost sudija koji su sudili u Mihajlovićevom slučaju. Presudu po kojoj je Srpska Mihajloviću dužna da isplati odštetu na Vrhovnom sudu oborio je sudija koji je odličan prijatelj sudije koji je svojevremeno pogešno i bez dokaza Mihajlovića osudio na 15 godina zatvora.

Predmet je isuviše komplikovan jer je proces trajao punih deset godina. Sve presude i vještačenja su u mom posjedu kao i imena svih sudija koje su učestvovale u čitavom procesu. Mihajlović vjeruje da je novac namjenjen za njegovu odštetu završio u nečijim džepovima. Spomenuo je i izvjesna imena koja su u medjuvremenu naprasno napravila velike, moderne kuće.

„Sa druge strane da nisam doživio sve ovo, da sam sa picerijom i pet zaposlenih zaradjivao platu jednog sudije Okružnog suda i to pomnožim sa 250 mjeseci koliko vodim postupak imao bih sada minimum milion maraka i zdravu porodicu a ja imam bolesti, uništen brak, bijedu i zlo a u suštini ni kriv ni dužan.“- rekao mi je izmedju ostalog Slavko Mihajlović koji najavljuje nastavak borbe pred sudom u Strazburu.

Pitanja u vezi sa slučajem Mihajlović poslao sam i aktuelnom ministru pravde Antonu Kasipoviću i bivšem ministru pravde a sada sudiji Ustavnog suda RS Džerardu Selmanu.
Odgovor iz kabineta ministra Kasipovića stigao je danas nakon što sam juče objavio prvi dio teksta o slučaju Mihajlović. Odgovor od Džerarda Selmana nije stigao. Pitanja za bivšeg ministra pravde Džerarda Selmana poslata 6 aprila 2017

Poštovani,

Radim priču o slučaju Slavka Mihajlovića iz Banja Luke koji je presudom Osnovnog suda u Banja Luci osudjen na 15 godina zatvora po optužnici da je bio umješan u slučaj ubistva. Nakon dvije godine u zatvoru Mihajlović je pravosnažno oslobodjen svih optužbi.

U medjuvremenu je u nekoliko navrata utvrdjeno da je zbog vremena provedenog u zatvoru pretrpio veliku materijalnu i nematerijalnu štetu (bio je poznati ugostitelj prije zatvora) a tadašnji ministar Džerard Selman mu je u ime Vlade obećao nagodbu sa državom. Mihajlović nakon dugogodišnjih sudskih procesa još nije obeštećen jer su nadležni sudovi utvrdjivali mnogostruko manje iznose od vještačenih koji su svejedno bili poništeni na Vrhovnom sudu.

Mihajlović u vezu sa svojim slučajem dovodi i ministarstvo pravde jer je u nekoliko navrata štrajkovao gladju a Vi ste u to vrijeme bili ministar i obećali ste isplatu štete što postoji zabilježeno i na TV kamerama.

Molim Vas da mi odgovorite u kojoj fazi je ovaj slučaj (bez obzira što zvanično nemate više veze sa ministarstvom). Takodje Vas molim da mi odgovorite da li je Vlada svojevremeno i kada odobrila isplatu odštete za materijalnu i nematerijalnu štetu ovom čovjeku i ako jeste gdje je novac završio?

Molim Vas da mi odgovorite i kako je moguće da sudije koje osude nekoga na 15 godina a presuda kasnije bude poništena i pokaže se da je nevin čovjek u zatvoru proveo dvije godine, umjesto da budu sankcionisane napreduju u karijeri u pravosudnoj hijerarhiji?

Unaprijed zahvalan Vladimir Kovačević novinar RTVBN