недеља, 02. април 2017.

Dom penzionera


Nadležna republička inspekcija utvrdila je u banjalučkom Domu penzionera nekoliko neregularnosti. Neregularnosti se odnose na Zakon o platama, Zakon o radu i poseban kolektivni ugovor. Inspekcija je reagovala nakon zahtjeva radnika ove ustanove.
Ono čime se inspekcija za sada nije bavila jeste način zapošljavanja u ovoj ustanovi a na šta takodje upozoravaju radnici.

Prema tvdnjama izvora iz Doma penzionera u mandatu direktora Djure Crnomarkovića zaposleno je 21 lice i to  isključivo zahvaljujući rodbinskim, prijateljskim i stranačkim vezama. Ništa neobično kada je Republika Srpska u pitanju i nije poznato zbog čega se pojedini radnici bune kada je to matrica koja funkcioniše u Republici bez sistema dvadeset godina.

Kako god, izvori iz Doma penzionera tvrde da se prijem novih radnika odvijao bez konkursa.

Nabrajaju da je direktor Crnomarković u finansijskom sektoru zaposlio V.M. koja je u rodbinskim vezama sa porodicom Crnomarković. V.M. je desna ruka direktora Crnomarkovića i ključna veza za ostala zapošljavanja.

Na mjesto šefa ugostiteljskog sektora postavljen je rodjak V.M., B.J. koji je, kako tvrde izvori iz Doma na mjesto šefa postavljen sa mjesta volontera.

Po preporuci V.M. u vešeraju su zaposlene dvije radnice G.K. i Ž.M. koje su poznanice V.M.

Na mjesto medicinskog tehničara primljena je svastika Crnomarkovićevog starijeg sina T.J.

Sa mjesta šefa tehničke službe smjenjen je radnik sa dugogodišnjim iskustvom i svim potrebnim sertifikatima bez ikakvog obrazloženja. Na njegovo mjesto postavljen je D.N. koji ima treći stepen stručne spreme, nema iskustvo na rukovodećim mjestima ali je u rodbinskoj vezi sa V.M. šefice finansijskog sektora.

U ugostiteljsku službu primljena je rodjaka direktora Crnomarkovića M.M.

U istoj službi zaposlena je i sestričina Crnomarkovićeve supruge G.D. Izvori iz Doma tvrde i da su svi ostali zaposleni izuzev jednog zaposleni po istom principu.

Tvrde i da se ova grupa radnika udružila u sindikalnu organizaciju koja bezuslovno, mimo logike sindikalnog djelovanja, podržava poslodavca.

Izvori iz Doma penzionera navode i da je načinjena nova sistematizacija u ovoj ustanovi koja je napisana tako da omogući napredovanje radnika-rodjaka. Tvrde i da svi ostali radnici trpe mobing u Domu.

Direktor Doma penzionera je u razgovoru sa novinarkom BN televije rekao da ne poznaje ljude za koje dio radnika tvrdi da su zaposleni po rodjačkoj liniji.

Zvanično je radom Doma zadovoljna i Vlada Republike Srpske.

Djuro Crnomarković kadar je SNSD-a.

Sutra ću objaviti kompletno pismo nezadovoljnih radnika a o situaciji u ovoj ustanovi pisao sam u septembru 2015 godine.


среда, 02. септембар 2015.

Dom za pljačkanje

Dom penzionera u Banja Luci je pred kolapsom tvrde moji sagovornici iz ove ustanove. Uvjeravaju I da svi pokazatelji finansijskog kolapsa govore da se Dom svjesno gura sa ivice provalije kako bi neko nakon pada u ambis iskoristio situaciju I za male pare privatizovao Dom.
Isti izvori tvrde da situacija u banjalučkom Domu penzionera uvjerljivo podsjeća na sve ono što se dešavalo I dešava u Slateksu iz Slatine.


Radnicima zaposlenim u Domu penzionera u Banja Luci devet mjeseci nisu uplaćeni porezi I doprinosi. O stanju u kojem se nalaze pisali su Vladi I ministarstvu rada. Bez reakcije nadležnih institucija. Inače, osnivač Doma penzionera je Vlada Republike Srpske.

Trenutni gubitak Doma iznosi oko million I po maraka I u posljednjih šesnaest mjeseci od kada je na čelu Doma Djuro Crnomarković gubitak je porastao sa 880 000 KM na 1.500.000 KM.
Djuro Crnomarković prije pozicije u Domu penzionera bio je direktor Gradskog groblja. Policija je istraživala njegov rad jer su ga radnici optuživali za kriminal I korupciju u toj ustanovi a iza sebe je ostavio gubitak na Groblju u iznosu od 700 000 maraka.

Direktor Doma penzionera Djuro Crnomarković planira da dio gubitaka koji se svakodnevno prave u Domu sanira kreditima IRB-a. Od IRB-a je tražio kredit od million I stotinu hiljada maraka, IRB je spreman da odobri kredit od 700 000 maraka. Sve pare moraće biti potrošene na saniranje gubitaka. Djuro Crnomarković kadar je SNSD-a.

Usluge Doma trenutno koriste 63 penzionera I broj korisnika preskupih usluga Doma u konstantnom je padu.

Nagomilani gubici u Domu penzionera namjerno su napravljeni I svakodnevno se prave I povećavaju I preko nabavke hrane I pica za potrebe Doma. Desetak računa otpremnica koji su mi dostavljeni pokazuju da Dom penzionera od firme Primaprom iz Banja Luke nabavlja namirnice za potrebe Doma po višestruko većim cijenama od onih tržišnih. Moji sagovornici tvrde da uprava Doma svjesno preko javnih nabavki zaključuje štetne ugovore a da razlika u cijenama završava u privatnim džepovima.

Na računu od 17 juna ove godine izmedju ostalog piše da je Dom Primapromu svježe šampinjone plaćao 9,36 KM po kilogramu, šareni pasulj 6,70 KM po kilogramu, hljeb posavac od 600 grama 1,640 KM po kilogramu. Sve cijene su bez PDV.

Na ostalim računima, takodje iz ove godine, piše da je Dom penzionera Primapromu kilogram pilećeg filea bez PDV-a plaćao 10,080 KM, palmino ulje za friteze 12,600 KM za litru, litru mlijeka natura 1,760 po litri bez PDV-a. Namirnica I preuveličanih cijena na računima je još.
Namirnice se nabavljaju gotovo svakodnevno a ista priča je na svakom računu-otpremnici.

Dom penzionera je u pojedinim slučajevima služio I kao hotel. Domu, za smještaj košarkašica u period od deset mjeseci gotovo 50 000 maraka duguje Košarkaški klub Mladi Krajišnik.

O svim ovim radnjama kojima se uništava Dom penzionera pored Vlade I ministarstva rada obaviješteni su tužilaštvo I Odjeljenje za privredni kriminal u Ministarstvu unutrašnjih poslova.