уторак, 18. април 2017.

Sistem protiv Mihajlovića


Sistem baš umije da zgazi pojedinca. U svakom normalnom društvu sistem mora da bude iznad svakog pojedinca i interesi društva moraju da budu iznad pojedinaca ili interesnih grupacija koje su u prilici da sistem koriste protiv društva.

U društvima kao što je Republika Srpske gdje sistem postoji da bi služio interesnim grupacijama onaj ko se nadje na putu takvom sistemu nema nikakvu šansu.
To je na svojoj koži najbolje osjetio Slavko Mihajlović iz Banja Luke koji je 1995 godine uhapšen pod sumnjom da je učestvovao u dvostrukom ubistvu u Bronzanom Majdanu, selu kod Banja Luke. 

Nakon kratkog procesa Mihajlović, on tvrdi bez dokaza, biva osudjen na petnaest godina zatvora.

U zatvoru Mihajlović provodi dvije godine da bi nakon žalbi bio pušten da se brani sa slobode. U ponovljenom postupku zbog nedostatka dokaza oslobodjen je svih optužbi. Čitav proces trajao je deset godina a Mihajlović je pravosnažno oslobodjen u junu 2005 godine. Dva lica koja su takodje osumnjičena za ista ubistva u medjuvremenu su osudjena i odslužila su svoje kazne. Greška koju je Mihajlović napravio i koja ga je koštala Procesa jeste ta da je poznavao lica koja su izvršila ubistva i da im je tog dana posudio automobil koji je korišten u zločinu.

Slavko Mihajlović prije rata bio je poznati banjalučki ugostitelj. Bio je vlasnik jedne od prvih picerija u centru Banja Luke a tvrdi da je posao cvjetao i da je picerija imala veliki profit. Nakon što je pravosnažno oslobodjen tražio je nadoknadu štete od države. Kompletan posao mu je u medjuvremenu propao a porodica mu je uništena. Nezavisnim vještačenjem u višegodišnjem sudskom postupku materijalna i nematerijalna šteta procjenjena je na 600 000 maraka bez kamata.

Tadašnji ministar pravde Džerard Selman, svjedoči Mihajlović, nudio mu je 300 000 za poravnanje i nadoknadu štete ali je Mihajlović to odbio tražeći 375000 bar. 2007 godine ipak je njegov advokat napisao zahtjev za poravnanje na 375000 maraka. To je tada predato u ministarstvo pravde ali nikada se ništa nije desilo.
Nakon toga Mihajlović je štrajkovao gladju. Tada mu je Džerard Selman obećao riješavanje njegovog slučaja. Uzalud.


Sutra: Selman i Kasipović bez odgovora