уторак, 11. април 2017.

Treći blok


Treći blok u Republici Srpskoj je neminovnost i desiće se prije ili kasnije. Sutra, za godinu dana ili za tri godine. Razlog je jednostavan. Dolazi nova generacija mladih, obrazovanih ljudi rodjenih pred rat, u ratu ili nakon njega a koja je apsolutno operisana od shvatanja politike i upravljanja društvom kakvo u Republici Srpskoj imamo godinama. Te generacije su tehnološki obrazovane, jedini prozor u svijet im nije TV prijemnik i teško im se može prodati priča na kojoj se dobijaju izbori u posljednjih dvadeset godina. Ta generacija, doduše, odlazi iz zemlje i bitno je da se nova politička priča desi što prije ukoliko želi da ima šansu. Zajedno sa Republikom Srpskom. Takodje je bitno da ta generacija u svojim redovima, ukoliko odluči da se bavi procesima, izdvoji žito od kukolja jer su i ovi koji društvom upravljaju sada spremili odstupnice u vidu sinova, nećaka...kojima su prepustili ili namjeravaju da prepuste poslove i vlast, moć. I tako zadrže uticaj.

Treći blok (ili kako god se bude zvala ta opcija) mora biti formiran na potpuno novim principima shvatanja demokratije, naroda i procesa u društvu od aktuelno važećih.

Treći blok nikako ne može biti formiran od aktuelnih stranaka jer formiranje Trećeg bloka mora biti rezultat nužnosti a ne bježanja od odgovornosti i borbe za većinu u skupštini.

Treći blok naročito ne može biti formiran od nekih stranaka opozicije i nekih stranaka vlasti jer su svi zajedno imali i vremena i šanse da načine korake u pravom smjeru u proteklih deset i više godina. Deset i više godina koje možemo da prospemo u Vrbas. Kada nadodje.