субота, 22. април 2017.

Porez, gorivo pa litra krvi


Sit gladnom ne vjeruje. Tako ni oni koji voze automobile vrijedne 100 000 maraka, oni koji u doba klečanja pred MMF-om mijenjaju službena vozila, oni koji su nesposobni pa ne mogu svojim vozilima na posao već im to plaća narod, oni čiji vozači i uža i šira rodbina servisiraju svoja vozila na račun države i naroda ne vjeruju onima koji se voze u polovnim jedva kupljenim vozilima da sipaju dvadeset maraka goriva. I idu biciklom na posao čim se pojavi sunce.

Ne vjeruju a ako i vjeruju misle da to tako i treba da bude. Nije ih ni kriviti jer to isto mislite i svi vi.

Ti isti koji misle da je sasvim normalno da cijena goriva poraste za 15 feninga misle i da je normalno da vam porezom otimaju nasljedstvo. Ti isti mogu to da rade jer vama nije stalo. Jer vi mislite da su oni izabrani da vladaju umjesto da služe.

уторак, 08. децембар 2015.
Ostaje porez na naslijeđe


Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak danas nije dobio potrebnu podršku narodnih poslanika i nije uopšte uvršten na dnevni red skupštinskog zasjedanja. Prijedlog, koji je u parlamentarnu proceduru uputio poslanik Dragan Čavić, podrazumijevao je izmjenu člana 36 nedavno usvojenog Zakona o porezu na dohodak.


Zakon o porezu na dohodak na snazi je od 01.09. a usvojen je u julu ove godine. Član 36 tog Zakona podrazumijeva da se plaća porez na dohodak od kapitalnih dobitaka. Kapitalni dobitak predstavlja pozitivnu razliku između prodajne cijene prava i imovine i njene nabavne vrijednosti kojeg obveznik ostvari prodajom, odnosno drugim prenosom sa ili bez naknade. Zakonom je precizirano da se porez na dohodak plaća u visini od 10 odsto.

U prevodu, aktuelni Zakon predviđa da se plaća porez na naslijeđenu imovinu i to 10 odsto na razliku između nabavne i vrijednosti u trenutku prepisivanja odnosno naslijeđivanja imovine.
Još pojednostavljenije, ukoliko vam roditelji ostave stan u naslijeđe i presele se na selo obavezni ste da platite porez. Svota koju ćete platiti na ime poreza na dohodak zavisi od starosti stana i razlike između njegove vrijednosti kada su ga vaši roditelji kupili ili dobili i njegove trenutne vrijednosti.

Ukoliko su vaši roditelji stan koji vam ostavljaju u naslijeđe dobili od države osamdesetih godina slobodna procjena je da je stan tada vrijedio nekoliko desetina hiljada maraka manje nego sada. Na tu razliku po novom Zakonu mora da se plati porez od deset odsto.
Ta razlika u cijeni računa se kao kapitalna dobit.




Za Prijedlog izmjena ovog Zakona, člana 36, glasala su 33 poslanika a 40 ih je bilo uzdržano.