недеља, 13. новембар 2016.

Srpska se kasno sjetila vojne imovine

RTRS prenosi da je Pravobranilaštvo BiH uputilo zahtjev za knjiženje svih perspektivnih vojnih lokacija u Republici Srpskoj na Ministarstvo odbrane BiH. Pravobranilaštvo Republike Srpske odgovorilo je apelacijom Ustavnom sudu BiH. RTRS prenosi stav Ministarstva pravde RS iz kojeg su rekli da se takvim zahtjevima ugrožava teritorija Republike Srpske.
Nevjerovatno je da se neko u Banja Luci sjetio vojne imovine sada kada je ta bitka najvjerovatnije izgubljena. Republika Srpska je namjernim ili slučajnim neznanjem prouzrokovanim  propuštanjem svoje vlasti i svojih predstavnika u Sarajevu došla u situaciju da nema kontrolu nad procesom koji se zove vojna imovina. Popis je ista priča. O tome sam opširno pisao u desetak tekstova ove godine.

четвртак, 25. август 2016.

Vojna imovina, poraz Srpske

Republika Srpska politički srlja u propast. Najnovija odluka Apelacionog vijeća Suda BiH po kojoj na BiH mora da bude upisana vojna imovina u Han Pijesku ne može biti iznenadjenje kada se u obzir uzmu sva dešavanja u posljednjih nekoliko godina. Upisu vojne imovine na BiH kumovalo je nekoliko katastrofalnih političkh odluka predstavnika Srpske i u Banja Luci i u Sarajevu u posljednjih deset godina. Političkim porazima Srpske kumuje i ćutanje opozicije i u slučaju najavljenog referenduma i u slučaju popisa i u slučaju vojne imovine koje ima veze sa slučajem popisa. Krivo je i Pravobranilaštvo RS koje sada najavljuje žalbu.


O tome svemu sam pisao u junu ove godine.

четвртак, 16. јун 2016.

Srpska na raskrsnici nakon popisa. Njeni predstavnici na svim nivoima ćute!
Kompletna arhiva bivšeg Geodetskog zavoda Bosne i Hercegovije koja obuhvata svu geodetsku, katastarsku i sličnu dokumentaciju do 1992 godine ostala je u Sarajevu. Tačnije u Arhivu BiH gdje je premještena iz zgrade Predsjedništva u kojoj je do 2012 godine neformalno postojao i radio Geodetski zavod BiH. Arhiva je trebala da bude podjeljena entitetima odnosno entitetskim geodetskim upravama ali je, uvjeravaju moji izvori, odlukom Nebojše Radmanovića tadašnjeg srpskog člana Predsjedništva prebačena u Arhiv.  Kompletnom tom arhivom sada raspolaže Bosna i Hercegovina što će se pokazati kao nemjerljivo značajno kada na dnevni red ponovo dodje popis vojne i državne imovine.



2008 i 2009 godine OHR je na čelu sa Valentinom Inckom i Rafi Gregorijanom ušao u posao popisa vojne i državne imovine u BiH. OHR je osnovao radne grupe i od entitetskih geodetskih uprava uprava tražio pristup svim njihovim arhivama. RUGIP se tada tome protivio a poenta je u tome tvrde moji sagovornici da je OHR već imao svu arhivu, onu koja je postojala u neugašenom Geodetskom zavodu BiH ali je nije smio javno koristiti jer po Dejtonu ta arhiva je odmah nakon rata morala biti podjeljena entitetima.

Rukovodstvo RUGIPA nije dozvolilo pristup svojoj arhivi a vlasti Republike Srpske predloženo je da po hitnom postupku bude popisana sva imovina na teritoriji Republike Srpske. Taj posao je mogao biti završen za nekoliko dana i svakako bi izazvao oštre sankcije OHR-a prema funkcionerima i RUGIPA I RS ali je u vrhu Geodetske uprave procjenjeno da je to žrtva koju se isplati podnijeti. U vrhu RS i Pravobranilaštvu nije. Ostao je status kvo, OHR nije ušao u arhivu RUGIPA, Srpska nije popisala vojnu i državnu imovinu na svojoj teritoriji a arhiva postoji i u Sarajevu.
Popisnom Metodologijom predvidjeno je da agencija za statistiku ima BiH ima sopstvenu dokumentaciju što je na mala vrata pravljenje centralizovane geodetske uprave dok bi entitetski služili kao servisi. Slično je već uradjeno sa entitetskim Zavodima za statistiku.
Osnova za pravljenje centralizovane geodetske uprave na nivou BiH biće upravo arhiva koja je ostala u Sarajevu tvrde moji sagovornici.


Moji sagovornici uvjeravaju kako se Republika Srpska uhvatila priče o broju nerezidentnih stanovnika zbog čega se održava i posebna sjednica NSRS dok niko ne priča o suštini problema slučajno ili namjerno. Kažu i da treba pretresti kompletnu Metodologiju koja iako su je potpisali tadašnji srpski predstavnici u vlasti BiH ipak nije zacementirana.


Republika Srpska, svakako je, pojašnjavaju moji izvori, danas u dosta lošijem položaju nego što je bila prije potpisivanja Metodologije ali još ima prostora za djelovanje jer se brojna pitanja tek trebaju razradjivati.