уторак, 22. новембар 2016.

Novogodišnji kolaps u ministarstvu poljoprivrede


U ministarstvu poljoprivrede baš imaju ogromnih problema.
Za podsticaje iz 2016 godine do sredine novembra isplaćeno je samo 15,2 miliona KM. Još nisu isplaćena dva miliona duga iz 2015 godine za kapitalna ulaganja i veliko je pitanje kada će i da li će taj dug poljoprivrednicima biti isplaćen.
Možda, tvrde moji izvori, kada bude emitovana nova emisija obveznica 5.12.2016 godine. Budžet za poljoprivredu za ovu godinu predvidjen je u iznosu od 60 miliona maraka a poljoprivrednicima se duguje oko 47 miliona maraka.
Fiskalna godina završava 28 februara i male su, gotovo nikakve, šanse da Vlada do tada isplati ili bar značajno umanji dug prema poljoprivrednicima. Procjene su da će najmanje 35 miliona duga biti preneseno u sljedeću fiskalnu godinu. Do 28 februara ove godine Vlada je poljoprivrednicima ostala dužna za podsticaje 32 miliona. Taj dug još u potpunosti nije riješen.

Ministar poljoprivrede Stevo Mirjanić voćarima je obećao da će im ove godine biti isplaćena odšteta za mraz ali ni od toga neće biti ništa. Voćari su insistirali na tri miliona, mogu biti više nego zadovoljni ukoliko dobiju i milion.
Šteta je procijenjena na 25 miliona na 1700 hektara voćnjaka.


Novca jednostavno nema.