четвртак, 03. новембар 2016.

Kampanja PDP Banja Luka- Talić prepušten sam sebi

PDP je u Banja Luci osvojio tri odbornička mandata. Što nije dobar rezultat jer su očekivanja bila veća. Svakako da u gradskom odboru ove stranke nisu očekivali 12 odbornika ali četiri ili pet bi predstavljalo minimalan uspjeh. PDP je što se broja odborničkih mandata tiče osvojio isti broj kao prije četiri godine.


PDP je u Banja Luci na proteklim lokalnim izborima osvojio 7171 glas I to je za 800 glasova manje od lokalnih izbora 2012 godine. Treba medjutim imati u vidu da je za prošle lokalne izbore PDP računao I dobio glasove Marinka Umićevića koji je u medjuvremenu napustio stranku. Glasovi koje direktor Beme donosi nisu zanemarljivi.

Vrlo je, medjutim, zanimljivo da je PDP u Banja Luci na završenim lokalnim izborima osvojio vise glasova nego što je to ostvareno 2014 godine na opštim izborima kada je PDP imao kandidate za poslanike, Parlament BiH I srpskog člana Predsjedništva BiH. 2014 godine PDP je u Banja Luci osvojio 7045 glasova. Ove godine u Banja Luci je ova stranka zaustavila trend pada glasova u odnosu na prethodne izbore a što se dešavalo od 2008 godine kada je ova stranka u Banja Luci ostvarila najbolji rezultat procentualno. Gotovo trećinu glasova PDP-a na ovogodišnjim lokalnim izborima u Banja Luci osvojio je predsjednik gradskog odbora Zoran Talić, 2300. Što je u okvirima PDP-a u Banja Luci odličan rezultat pojedinačno i rezultat koji prijeti da raste na narednim opštim izborima.

PDP kao stranka u Banja Luci definitivno nije iskoristila činjenicu da ima srpskog člana Predsjedništva, poslanika I ministra inostranih poslova BiH koji su svi iz Banja Luke. Za razliku od SDS-a koji ima problem sa nedostatkom kadrova u Banja Luci PDP taj problem nema ali prednost nije iskorištena. Za razliku od SDS-a PDP je u Banja Luci u proteklih godinu dana napravio dobar gradski odbor a predsjednik gradskog odbora I pojedini članovi izrasli su u najkonkretnije kritičare SNSD-ove banjalučke vlasti.

Kampanja u Banja Luci zasnivala se na kritici postojećeg stanja ali uz niz konkretnih mjera koje su kasnije postale I dio prijedloga I mjera kandidata Saveza za promjene za gradonačelnika Banja Luke. Dragan Čavić, inače, je u gradskom odboru PDP-a imao jedinog istinskog saveznika u kampanji.


Sutra: NDP na krilima kandidature, DNS u sukobu sa realnošću, tradicionalno nezanimljivi SP.